Spring naar de content

Fashion never sleeps: hoe de modewereld van Oekraïne gewoon doordraait

Denkt u aan Kiev, dan denkt u aan op barricades van autobanden en pallets, uitgebrande voertuigen en duizenden Oekraïners bewapend met Molotovcocktails of knuppels op Maidan, het Onafhankelijkheidsplein. Maar had men de camera’s een halve slag gedraaid, dan had u een heel ander Kiev gezien. Namelijk dat van brandschone etalages versierd met Louis-Vuittontassen, Gucci-ceintures en Prada’s.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Het leven in de modewereld gaat namelijk gewoon door. De Ukrainian Fashion Week om precies te zijn, die plaatsvond een dag voor het referendum over De Krim. Euromaidan was geen reden om te modeweek af te blazen, het bood immers ook een professioneel platform om de wereld te laten zien dat het leven doorgaat. Mode kon een medium zijn voor politieke boodschappen – en dat werd het.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De shows tijdens de Ukrainian Fashion Week waren rauw en hard. Geen muziek, kleurloze lampen. De modellen werden geheuld in legergroen, verstikkende maskers en bleke make-up. En bij een aantal werd een schotwond op de slaap getekend.

Jongerenmedium VICE reisde af naar Kiev en maakte een contrastvolle maar bovenal verbazingwekkende documentaire over de on-going fashion industry van Oekraïne. Zo interviewt de Britse verslaggeefster een model dat zo weinig weet van de situatie in haar land dat je je afvraagt of we de laatste maanden niet gewoon naar een Hollywoodproductie hebben gekeken. En we zien hoe er een professionele fotoshoot plaatsvindt in de miljoenenvilla van voormalige president Viktor Janoekovitsj.

De complete documentaire Ukrainian Fashion Week ziet u hier.

Onderwerpen