Spring naar de content

Waarom Charles Taylor geen asiel in Nederland krijgt

De oud-president van Liberia, Charles Taylor, heeft een klacht ingediend bij staatssecretaris van Justitie, Fred Teeven. Taylor is verbolgen over het feit dat de Nederlandse overheid een asielaanvraag van hem niet in behandeling heeft genomen. Het ex-staatshoofd, voormalig warlord en vermeend oorlogsmisdadiger, deed de aanvraag vorig jaar toen hij werd overgebracht naar een Engelse gevangenis, om zijn celstraf van vijftig jaar uit te zitten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

De officiële reden van Teeven om Taylor geen asiel in Nederland te verlenen was dat de ex-president in de rechtsmacht van het Speciaal Hof Voor Sierra Leone zit, en niet in die van Nederland. Maar aan veroordeelde oorlogsmisdadigers verleent Nederland sowieso geen asiel.

Als president en rebellenleider van het in 1847 door teruggekeerde slaven uit Amerika opgerichte West-Afrikaanse land Liberia zorgde Taylor tijdens zijn heerschappij van 1997 tot 2003 (en in de jaren daarvoor) voor twee ongekend bloedige burgeroorlogen die uitspreidden naar naburige landen als Sierra Leone en Ivoorkust. Deze oorlogen werden voor een aanzienlijk gedeelte gefinancierd met geld afkomstig van de verkoop van zogenaamde ‘blood diamonds‘ diamanten afkomstig uit conflictgebieden.

Tijdens de tweede Liberiaanse burgeroorlog en zijn latere interventie in buurland Sierra Leone maakte Taylor bovendien veelvuldig gebruik van kindsoldaten, die onder invloed van drugs, alcohol en bedreigingen de meest gruwelijke misdaden begingen. Verminkingen, verkrachtingen en massamoorden waren aan de orde van de dag en het geweld kostte aan duizenden inwoners van beide landen het leven.

Op grote schaal werd de lokale bevolking verminkt, hetgeen een verwoestende werking had op de straatarme gemeenschappen
Op grote schaal werd de lokale bevolking verminkt, hetgeen een verwoestende werking had op de straatarme gemeenschappen
Kindsoldaten werden door Charles Taylor veelvuldig ingezet
Kindsoldaten werden door Charles Taylor veelvuldig ingezet

Een dikke tien jaar na het aftreden van Taylor als president is Liberia een van de armste landen ter wereld, een erfgoed dat voor een groot deel voor de rekening van Charles Taylor en zijn kornuiten komt. De regio is nog steeds instabiel en wordt voor een gedeelte bestuurd door dezelfde warlords en voormalig rebellenleiders die niet zelden kannibalisme van vijanden promoten. Maar voor de 66-jarige Taylor is het spel uit, die zit sinds 2006 achter de tralies en zal daar ook nog een hele poos moeten blijven.

Onderwerpen