Zien: deze vliegende auto kunt u binnenkort kopen

Is het een auto? Is het een vliegtuig? Is het een tenenkrommend cliché waarmee dit stukje begint? Dat laatste is zeker waar, maar om de Pal-V One te beschrijven is er meer nodig. Het gaat hier namelijk om de allereerste vliegende auto, ontwikkeld door een Nederlands bedrijf dat binnenkort op de markt wordt gebracht. En voor het luttele bedrag van een half miljoen euro (voor de meest luxueuze uitvoering) beschikt u over uw eigen tweezits helikopter-auto.

Dat is weliswaar iets duurder dan een Ferarri of Lamborghini (kosten: rond de 400.000 euro), maar voor de rijkaard die écht op wil vallen een must-have. Geen lange ritten meer over de Franse tolwegen, maar lekker in een paar minuten tijd de wieken uitklappen en linea recta naar Saint-Tropez of Ibiza vliegen, waar de Pal-V One op het achterdek van het jacht geparkeerd wordt.

Uiteraard zijn er vaker prototypen van vliegende auto’s gemaakt maar tot dusver is de Pal-V de eerste die commercieel in productie genomen wordt. Vanaf 2016 komt het futuristische apparaat op de markt. Opeens zijn de beweringen van voormalig minister van Verkeer Camiel Eurlings uit 2009 helemaal niet meer zo futuristisch. Hij zei destijds weinig belemmeringen te zien voor de ingebruikname van de Pal-V One op het Nederlandse wegdek (en luchtruim).

Enkele belemmeringen zijn er echter wel. Het toestel moet bijvoorbeeld onder de 1.500 meter blijven, zodat het normale vliegverkeer niet gehinderd wordt. En wie dacht dankzij deze uitvinding nooit meer in de file te staan komt bedrogen uit: de rijdende wentelwiek heeft om op te stijgen een minimale aanloop van 50 meter nodig.

Reageer op artikel:
Zien: deze vliegende auto kunt u binnenkort kopen
Sluiten