Spring naar de content

Eerste hiphoppers worden miljardair – dankzij wodka, water & koptelefoons

Dr. Dre heeft gewonnen. De westcoastrapper is sinds gisteren de eerste hiphopmiljardair. Niet dankzij Straight Outta Compton (1988), California Love (1995) of Still D.R.E. (1999), maar dankzij een handeltje in koptelefoons: Apple heeft naar verluidt 3,2 miljard dollar over voor Beats by Dre.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Daarmee troeft Dr. Dre (49) een stel andere rappende veertigers af – en kan de huidige editie van zakenblad Forbes meteen de prullenbak in. Hierin publiceerde het magazine The Forbes Five: Hip-Hop’s Wealthiest Artists of 2014:

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

1. Sean ‘Diddy’ Combs (44) – 700 miljoen dollar
2. Dr. Dre (49) – 550 miljoen dollar
3. Jay-Z (44) – 520 miljoen dollar
4. Birdman (45) – 160 miljoen dollar
5. 50 Cent (38) – 140 miljoen dollar

Opvallend is dat de mannen allen nog steeds min of meer actief zijn de muziek, maar het grote geld inmiddels verdienen op andere fronten. Diddy en Jay-Z (beiden in de race om de tweede hiphopmiljardair te worden) halen het meeste geld binnen met wodka en sportmarketing, terwijl Birdman naast zijn platenmaatschappij schnabbelt als kledingverkoper en olieboer. 50 Cent vergaarde het grootste deel van zijn fortuin dankzij een vroege investering in Vitamine Water.

Obsessie: wie haalt als eerste een billi?
Dat de rappers de Forbes-lijst nauwlettend in de gaten houden, bleek al in 2007. De nummers 1, 2 en 3 uit New York maakten zelfs een Forbes-remix van I Get Money, waarin Jay-Z bluft: ‘Next stop is a billi.’

De reactie van Dr. Dre op het nieuws van de overname – zie hieronder – is typisch hiphop, dus zo competitief als wat. De eerste hiphopmiljardair woont niet aan de oostkust van Diddy, Jay-Z en 50 Cent, maar aan de westkust, pocht Dre. “First billionaire in hip-hop, right here from the motherfucking West Coast. Believe me!

(Overigens is het maar de vraag of deze openhartige reactie al wel gedeeld had mogen worden. Tyrese Gibson, die het filmpje postte op zijn Facebook-pagina, heeft de woorden inmiddels verwijderd.)