Spring naar de content

Van Bassie en Adriaan, DWDD, GroenLinks, Jesse Klaver en Blije Eikels

Donderdagavond overkwam we weer eens wat me wel vaker overkomt. Een van mijn huisgenoten zapte naar De Wereld Draait Door en daardoor werd ik gedwongen te luisteren naar een van de Blije Eikels aan wie de Tweede Kamer onderdak biedt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Jesse Klaver hield een – ik geloof dat we dat hartstochtelijk moeten noemen – betoog over nut en waarde van het verenigd Europa waarin hij en zijn partij heilig geloven. Jesse heeft een heus manifest geschreven – wat klinkt dat prestigieus – en hij mocht er een stukje uit voorlezen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ik moet zeggen: zo had ik het nooit gezien, hij bood heel nieuwe vergezichten. Of misschien was het ook wel gewoon een staaltje propaganda dat in het voormalige Oostblok niet zou hebben misstaan. Wat hij als de vruchten van het huidige verenigde Europa presenteerde ken ik – opgegroeid met de Benelux en de Europese Gemeenschap Voor Kolen en Staal – van vér voor die tijd. Toen Brussel nog niet een in zichzelf gekeerd en almaar uitdijend keizerrijk was.

Ronduit koddig vond ik het toen Jesse het over Bassie en Adriaan had en al dat geluk waarmee hij opgroeide, gekluisterd aan de televisie. Het schijnt dat begin jaren ’90 het clownsduo de zakken flink heeft gevuld met overheidssubsidies in ruil waarvoor ze beïnvloedbare kleuters zoals Jesse op dat moment alvast het belang van Europa bijbrachten.

Dat geld was – als je van de doelstelling houdt – goed besteed. In elk geval in het geval van Jesse, want vanaf dat moment was hij gegrepen door iets wat de meeste kiezers niet willen.

Volgens Jesse Klaver boden Bassie en Adriaan ‘ongelooflijk slechte grappen’ die ‘wel bleven hangen’.

Ik hoop oprecht dat dat voor de ongelooflijk slechte grap van Jesse Klaver in DWDD niet zo is. De parallel met de clowns is hem kennelijk ontgaan: ook hij wordt gewoon betaald om een veronderstelde blije boodschap te brengen maar hij is zich niet bewust van het verschil. Hij richt zich niet op kleuters, zoals hij destijds, maar op een mondig en weldenkend kiezerspubliek dat waarschijnlijk over een week of twee voor alles liever kiest dan een gang naar de stembus.

Mocht u het gemist hebben: zijn hele liefdesverklaring staat vandaag in NRC Next, hieronder wat hij erover in DWDD vertelde.