Spring naar de content

Waarom bier drinken goed voor u is

Af en toe een paar biertjes drinken kan erg gezellig zijn, maar is óók nog eens goed voor je gezondheid. In een nieuwe studie wordt aangetoond dat bier drinken vrouwen helpt bij de bestrijding van een vorm van reuma - en dat is zeker niet het enige positieve effect.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Reumatoïde artritis (RA) is een ziekte die veel meer bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. Het zorgt voor het ontstaan gewrichtsontstekingen. RA is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich keert tegen het eigen lichaam. In het onderzoek werden de drinkgewoonten van 237.000 vrouwen bijgehouden, die bovendien iedere twee jaar vragen kregen over hun gezondheid en leefstijl. Ook moesten ze een enquête invullen over hun eetgewoonten en alcoholconsumptie, zo valt in de studie te lezen.

Het onderzoek toont aan dat wie lange tijd gematigd alcohol gebruikt, het risico op het ontwikkelen van reumatoïde met 21 procent vermindert. Wekelijks twee biertjes drinken had het beste effect, het risico daalde dan met maar liefst 31 procent. De reden waarom bier drinken helpt is nog niet bekend.

MEDELLIN - Bevolking van de Colombiaanse stad Medellin. ANP PHOTO ROBIN UTRECHT
Gematigd bier drinken redt duizenden levens

Dat alcohol drinken gezond kan zijn is al langer bekend, zo blijkt uit onderzoek van Stichting Alcohol Research (SAR). In verschillende studies is aangetoond dat mensen die regelmatig een matige hoeveelheid alcoholhoudende drank consumeren, 20 tot 30 procent minder kans hebben om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan geheelonthouders en zware drinkers. Bovendien vermindert het risico op diabetes type 2 met 30 procent en hebben gematigde drinkers minder kans op bepaalde vormen van dementie. Gematigd bier drinken zou volgens sommige studies duizenden levens redden.