Spring naar de content

Wie gaan Amsterdam besturen? Drie opties

D66, VVD en GroenLinks komen er samen niet uit in de hoofdstad. GroenLinks wil namelijk toch niet met twee liberale partijen in zee. Wat nu?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Gisteren stopte GroenLinks plotseling met de onderhandelingen voor een nieuw college van Amsterdam. Toeval of niet: het nieuws kwam precies één dag nadat bekend werd dat Amsterdam te maken krijgt met een tegenvaller van honderden miljoenen euro’s.

D66 en VVD staan door de solo-actie van GroenLinks met lege handen. Ze moeten noodgedwongen op zoek naar een anderde derde partij om een coalitie te vormen. Er is alleen wel een probleem, en dat is dat de andere linkse partijen van Amsterdam niet staan te springen.

Natuurlijk willen PvdA en SP heel graag meebesturen, maar ze willen liever niet in zee met twee – in hun ogen – ‘rechtse’ partijen. PvdA zou liever aanschuiven bij een college van D66 en GroenLinks en GroenLinks ziet dat ook wel zitten. De onderhandelingen zijn al zeven weken bezig en nog weten Amsterdammers niet waar ze aan toe zijn.

Wie de macht grijpt in de Stopera en de stad voor de komende vier jaar mag besturen? Drie opties.

PvdA laat zich overhalen door D66 en VVD
Hoewel deze optie niet onwaarschijnlijk is – de PvdA heeft immers onafgebroken de stad bestuurd sinds de Tweede Wereldoorlog en dat zal de PvdA graag blijven doen – zal de PvdA meer wensen kunnen verwezenlijken zónder twee partijen op ‘rechts’. Maar eigenlijk verandert er weinig aan het beleid van de afgelopen jaren als deze drie partijen er samen uitkomen. Het afgelopen college bestond ook uit PvdA en VVD, maar dan aangevuld met GroenLinks. Die laatste partij wordt in dit geval ingewisseld door D66 die, toegegeven, wel groter is dan GroenLinks was.

D66 en VVD accepteren vurige wensen SP
De SP staat werkelijk te trappelen om voor het eerst mee te doen in het stadsbestuur. Maar dan moeten D66 en VVD wel accepteren dat SP’ers een heel ander wereldbeeld hebben dan zij. Een ‘liberaler’ Amsterdam is moeilijk te slikken voor de SP, dus er moet flink worden onderhandeld. De SP wil immers een ‘socialer’ Amsterdam. Aan de andere kant: de SP wil zó graag meebesturen dat de socialisten misschien al blij zijn met wat spiegels en kralen.

D66 laat VVD vallen en kiest voor GroenLinks en PvdA
Een links college is ondanks het megaverlies van de PvdA een van de meest realistische opties, omdat D66 wekenlang fors heeft onderhandeld met GroenLinks en dus al een eind naar links is opgeschoven. De PvdA hoeft alleen maar aan te schuiven en op punten te heronderhandelen en klaar is kees. Dit is trouwens de meest gewilde optie onder PvdA’ers en GroenLinksers. Nu moet alleen D66 nog worden overtuigd dat de VVD niet nodig is. Misschien dat eerst de twee andere opties moeten mislukken voordat de Amsterdamse D66-leider Jan Paternotte om tafel gaat met PvdA én GroenLinks.