Spring naar de content

Holocaustontkenners van Gouden Dageraad vrijwel zeker in Europees Parlement

Groot nieuws in Griekenland: de Gouden Dageraad mag op 25 mei in Griekenland meedoen aan de Europese Parlementsverkiezingen. Deze neonazistische partij is de afgelopen jaren veelvuldig in opspraak geraakt door mishandelingen, intimidatie en moord op een linkse rapper. Eén van de doelstellingen van deze partij is om alle immigranten – legaal en illegaal – het land uit te werken. Hoe kan het dat deze partij aanhang heeft?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Robert Alting

Vrijwel ieder Europees land heeft in de afgelopen tien jaar te maken gekregen met het groeiende rechts-populisme. Nederland heeft Geert Wilders, Frankrijk heeft de familie Le Pen, in Noorwegen regeert sinds oktober 2013 de rechts-conservatieve Vooruitgangspartij, maar geen van hen kan tippen aan de ideologie en discutabele dadendrang van het Griekse Gouden Dageraad.

Leider en vechtclub
De partij is in 1993 opgericht door Nikolaos ‘Fuhrer’ Michaloliakos (1957), de man die het bestaan van de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog ontkent en betwijfelt of het aantal omgekomen Joden in de Tweede Wereldoorlog wel klopt. In januari 2011 begroette hij de wethouder van Athene met een hitlergroet.

Dat is nog niet alles. Eén van de leden van de Gouden Dageraad onthulde dat de partij een aanvalsteam in migrantenwijken van Athene heeft gevormd om winkels in handen van buitenlanders tot sluiten te dwingen. Ook onderzoekt het Openbaar Ministerie of de partij kan worden aangemerkt als criminele organisatie. Voor de moord op de linkse rapper Pavlos Fyssas zitten zeven leden in voorarrest.

Waar de Gouden Dageraad in eerste instantie vooral een vechtclub was, groeide het in de afgelopen jaren uit tot een politieke partij die een factor van belang is. Sinds het uitbreken van de Griekse schuldencrisis in 2009 is de achterban enorm gegroeid – momenteel heeft de partij achttien van de 300 zetels in het Griekse parlement. Met een simplistische oplossing – alle migranten het land uit – voor een complex probleem – de crisis – zijn zij ondanks alle schandalen nog altijd populair en kunnen zij volgens recente peilingen rekenen op zo’n tien procent van het electoraat.

Kerk is extreem-rechts
Volgens de Griekse politicoloog Dimitris Christopoulos komt dit doordat extreem-rechts diep verankerd is in de Griekse samenleving. In Trouw van afgelopen weekend vertelt hij over de rol van de kerk: ‘Enerzijds delen priesters voedsel uit aan arme Grieken en migranten. Anderzijds verkondigen ze in de kerk de meest bizarre standpunten over nationalisme. Die zijn ronduit racistisch.’ In zijn rapport Xenofobie en racisme binnen het Griekse staatsapparaat vertelt hij hoe extreem-rechts ook in de politie, de rechterlijke macht en het leger is binnengedrongen. ‘Dat politie en leger beïnvloedbaar zijn, wisten we al langer. Maar dat ook rechters geweld door extremisten laten passeren, vind ik schokkend.’

Griekenland heeft tijdens de verkiezingen van dit jaar 21 zetels te verdelen in het Europees Parlement. Als de peilingen kloppen kan de Gouden Dageraad aanspraak maken op twee zetels. De vraag is of Wilders – gezien zijn banden met Israël en het Joodse volk – het zich kan veroorloven zich met deze openlijk neonazistische partij in te laten. Onlangs werd Wilders door het CIDI gewaarschuwd voor zijn banden met het Franse Front National van Marine Le Pen. Wilders zijn reactie was dat hij ‘niet bang is’ om met extreem-rechts in één hoek te worden geplaatst.