Spring naar de content

Nieuwe video Boko Haram toont ontvoerde schoolmeisjes

Boko Haram, de groep islamitische militanten die op 14 april bijna driehonderd Nigeriaanse schoolmeisjes ontvoerde, heeft vandaag een video vrijgegeven waarop een deel van die meisjes zingend te zien is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Abubakar Shekau, de leider van de groep, zit gewapend en in legeruitrusting voor een groene achtergrond. Lachend vertelt hij dat Boko Haram de meisjes bevrijd heeft. Met bevrijd bedoelt hij niet dat ze vrijgelaten zijn, maar tot de islam bekeerd. Beelden van ongeveer honderddertig van de ontvoerde meisjes, gehuld in grijze en zwarte chadors, worden getoond. Te horen is hoe ze een vers uit de koran reciteren.

Dan slaat de sfeer om. Shekau’s triomfantelijke lach is verdwenen en hij vertelt wat zijn eisen zijn. De meisjes komen niet vrij voordat leden van Boko Haram, die vier of vijf jaar geleden gevangen werden genomen, vrijgelaten zullen worden, aldus de militantenleider.

Boko Haram is tegen de verwestersing van Nigeria en wil de sharia invoeren in het land. De bijna driehonderd meisjes, waarvan er vijftig wisten te ontsnappen, zouden volgens de islamitische groep getrouwd moeten zijn in plaats van naar school gaan. De meeste van de meisjes zijn christelijk, al wordt gedacht dat er ook een aantal moslimmeisjes ontvoerd is.

De video komt een dag nadat een Nigeriaanse gouverneur informatie zei te hebben over de verblijfplaats van de ontvoerde meisjes. Vermoed werd dat ze de grens over waren gebracht, naar Tsjaad of Kameroen, maar dat zou toch niet het geval zijn.

#BringBackOurGirls
De Verenigde Staten, Frankrijk, China het Verenigd Koninkrijk en Israel hebben de Nigeriaanse autoriteiten hulp aangeboden. Onder de hashtags BringBackOurGirls en RealMenDontBuyGirls kwam er wereldwijd veel aandacht voor de ontvoering.