Spring naar de content

Merkwaardig: recensent bespreekt eigen boek in TROS Nieuwsshow

De boekenrubriek van de TROS Nieuwsshow is definitief failliet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

De rubriek was enkele weken geleden al in het nieuws omdat literair recensent Arie Storm, die samen met Onno Blom en Ingrid Hoogervorst per toerbeurt de rubriek verzorgde, werd ontslagen. De reden? Hij maakte in zijn meest recent verschenen roman een een karikatuur van de presentatrice van het radioprogramma – Mieke van der Weij. En dat pikte ze niet. Het gevolg was een maandenlang durende Koude Oorlog en uiteindelijk het ontslag van Arie Storm.

Boek slecht ontvangen
En nu is er weer iets aan de hand met de boekenrubriek. Ingrid Hoogervorst, zoals gezegd een van de vaste recensenten, schreef onlangs een boek: Privédomein, een huwelijksroman over haar scheiding van schrijver Atte Jongstra. Het boek werd slecht ontvangen door collega-critici. Hieronder een greep uit de recensies:

‘Hoogervorst noemt haar boek een “roman”, maar zo te zien heeft ze geen kunstgrepen toegepast. Er komt helemaal geen kunst aan te pas. (-) Zo persoonlijk als Hoogervorst denkt te zijn, zo voorspelbaar is haar boekje, in kleuterstijl gesteld.’ – Arjan Peters, de Volkskrant.

‘Van compositie of regie is weinig te merken. Het lijkt wel of Hoogervorst overhaast een emmer met losse aantekeningen, citaten en herinneringen heeft leeggeschud.’ – Janet Luis, NRC Handelsblad.

‘Afgezien van een verwijzing hier en daar naar andere schrijvers, lijkt de literaire pretentie beperkt, zodat uiteindelijk alleen het therapeutische ‘terugschrijven’ als voornaamste functie van het boek overblijft.’ – Sietse de Vries, Leeuwarder Courant.

‘Persoonlijk dingetje’
‘Het is gebruikelijk dat recensenten even stil mogen staan bij hun eigen boek’, zegt Mieke van der Weij als ze de boekenrubriek heeft ingeleid. Schrijvers die andere schrijvers beoordelen op hun werk is, als je het nuchter bekijkt, al vreemd – maar een schrijver die zijn eigen werk bespreekt in de rol van literatuurcriticus is nog veel vreemder. Enfin, ze zullen daar bij de TROS Nieuwsshow wel geen moeite mee hebben.

Het vraaggesprek over het boek van Ingrid Hoogervorst is deerniswekkend. De stroom van negatieve recensies wordt kort aangehaald. Hoogervorst zegt daarover: ‘Ik ben zelf literatuurcriticus, ik weet hoe het werkt, dus eerlijk gezegd had ik dit al lang verwacht.’ De schrijfster insinueert dat de recensenten op de hand zijn van haar ex Atte Jongstra, en doet de negatieve kritiek af als ‘een persoonlijk dingetje.’

‘Vriendjes van de schrijver’
Dan wordt er ruimte ingelast voor een van de weinige positieve recensies, die van Jann Ruyters in dagblad Trouw. Presentatrice Mieke van der Weij: ‘Het is een sappig boek, en je hebt heel veel andere schrijvers aangesproken die ook over een scheiding hebben geschreven, dus er zit heel veel literatuur in verwerkt.’ En natuurlijk beaamt Hoogervorst dat.

Het gesprek wordt afgerond. Mieke van der Weij merkt op dat mannelijke recensenten minder waardering hebben voor het boek dan vrouwelijke recensenten. ‘Ja’, zegt de schrijfster die haar eigen boek bespreekt, ‘dat zijn alleen maar de vriendjes van de schrijver. Want ik krijg, en laten we dat even benadrukken, heel veel goede reacties.’

Een literair recensent die haar eigen boek positief bespreekt – hoe serieus nemen we die nog?

Luister het interview hier terug. (Vanaf plusminus 10:37 uur.)