Spring naar de content

Zeep en wasmiddel beïnvloeden mannelijke vruchtbaarheid

Chemische stoffen in huishoudelijke producten zoals tandpasta, zeep en plastic speelgoed hebben een direct effect op menselijk sperma, zo blijkt uit onderzoek van het universitair ziekenhuis van Kopenhagen. De stijgende onvruchtbaarheid bij mannen zou daar het gevolg van kunnen zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Een op de drie chemicaliën die in bijvoorbeeld zonnebrand, wasmiddel en plastic zitten, hebben directe invloed op het zwemgedrag van spermacellen. Ook worden de enzymen die nodig zijn om een eicel binnen te dringen en te bevruchten te vroeg afgegeven. De hoeveelheid chemische stoffen die nodig is voor dat effect, is vergelijkbaar met de hoeveelheid die doorgaans in het menselijk lichaam te vinden is. Het is voor het eerst dat een direct effect van zulke chemicaliën op de kwaliteit van sperma is aangetoond.

Hormoonontregelende chemicaliën
Het onderzoek was deel van een overkoepelende studie naar hormoonontregelende chemicaliën, die sinds enige jaren gelinkt worden aan toenemende onvruchtbaarheid bij mannen. In sommige gevallen zouden zulke stoffen het vrouwelijke hormoon oestrogeen nabootsen, en in andere gevallen zouden ze fungeren als anti-androgenen (androgenen zijn mannelijke geslachtshormonen, waaronder testosteron), waardoor het mannelijke voortplantingssysteem beïnvloed wordt.

Professor Skakkebaek, die het onderzoek leidde, stelt dat zulke hormoonontregelaars misschien gevaarlijker zijn dan altijd gedacht werd. Uit vervolgstudies zou moeten blijken of de stoffen ook echt de oorzaak zijn van de dalende mannelijke vruchtbaarheid in de moderne samenleving. Skakkebaek is een pionier op het gebied van onderzoek naar mannelijke vruchtbaarheid. Al in 1991 leverde hij het eerste bewijs dat de hoeveelheid mannelijke zaadcellen in de vijftig jaar ervoor met de helft gedaald was.