Spring naar de content

ChristenUnie: relatietherapie moet in de basisverzekering

De ChristenUnie is er zeer stellig over: behandeling van relatieproblemen moet verzekerde zorg worden en in de basisverzekering komen. Vandaag wordt er in de Tweede Kamer vergaderd over zogenaamde vechtscheidingen. En voorkomen is beter dan genezen, zo redeneert de partij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Er is nu terecht veel aandacht voor die vechtscheidingen, aldus de ChristenUnie, maar het ontstaan van relatieproblemen blijft vaak onderbelicht terwijl preventie toch veel leed en uit scheidingen voortvloeiende kosten kan voorkomen. Door relatietherapie in het basispakket van verzekeringen op te nemen zou die preventie dus voor iedereen toegankelijk kunnen zijn. De partij bekommert zich met name om de positie van kinderen bij scheidingen.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin moet relatieondersteuning geven en een landelijk netwerk moet gezinnen voorzien van programma’s gericht op relatieondersteuning en vermindering van conflicten. Uit onderzoek blijkt echter dat ruzie niet de grootste (directe) reden is om in relatietherapie te gaan. Volgens onderzoeker Tila Pronk van de Vrije Universiteit blijkt dat bij 33 procent van de deelnemers aan relatietherapie er een ‘derde persoon’ in het spel was. Door 21,5 procent werd aangegeven dat er ‘te weinig aandacht voor elkaar’ was. Slechts bij 18,1 procent is er sprake van ruzie. Er zijn ook twijfels over de effectiviteit van relatietherapie.

Volgens het Britse Department for Education, dat drie jaar lang koppels onderzocht, voelen echtparen die op de bank van de relatietherapeut plaatsnemen zich zwak en hebben ze het idee dat ze gefaald hebben. Ook zou de therapie het gevoel oproepen dat de relatie toch al voorbij is. Het is waarschijnlijk dat de plannen van de VVD en de PvdA gaan doorvoeren om ruziënde ouders niet meteen naar de rechter te laten stappen, maar eerst verplicht naar een bemiddelaar te sturen voordat zo’n stap wordt gemaakt. Over het voorstel ‘gratis relatietherapie’ zal waarschijnlijk nog het een en ander moeten worden overlegd, in een goede sfeer natuurlijk.