Spring naar de content

Elke tien seconden sterft er iemand door alcohol

We doen wel moeilijk over wiet en andere drugs, maar de echte sluipmoordenaar is alcohol, de drug die op elke straathoek en in elke supermarkt te koop is. Alcohol is wereldwijd verantwoordelijk voor één op de twintig doden, concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport, dat gaat over 2012. Dat is meer dan het aantal slachtoffers van aids, tuberculose en geweld samen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Alcohol kostte in 2012 wereldwijd 3,3 miljoen mensen het leven. Dat is één dode per  tien seconden. Volgens de WHO wordt 5,9 procent van alle sterfgevallen veroorzaakt door alcoholgebruik. Denk daarbij aan kanker en leverziekten, maar ook aan infectieziekten, diabetes, verkeersongevallen en geweld. Niet alleen de WHO is bezorgd om de toenemende alcoholgebruik wereldwijd, ook het Trimbos Instituut ziet een flinke toename.

alcohol640

In 2012 stierven in Nederland 1679 mensen door oorzaken die expliciet met alcohol te maken hadden. Daarvan was de alcoholinname in 42 procent de primaire doodsoorzaak; in 58 procent van de gevallen was alcohol de secundaire (indirecte) oorzaak.

Ons land zit wat betreft het gebruik van alcohol in de middelste regionen. “Dat we in de middenmoot zitten, heeft vooral te maken met de hoge alcoholconsumptie in Oost-Europa,” vertelt Lex Lemmers van het Trimbos Instituut aan HP/De Tijd. “In Nederland drinken we 7,8 liter pure alcohol per persoon per jaar, en dat is best veel. Maar het is bij ons minder dan in andere delen van de wereld. Toch moeten we het aantal doden door alcohol niet bagatelliseren, want we onderschatten de alcoholgerelateerde sterfte in Nederland. Maar de hulpverlening in ons land is goed en dat is in ons voordeel.”

alcoholsterfte2012

(Bron Trimbos Instituut)

Sterfte door alcohol komt het meest voor bij ouderen tussen de 60 en 64 jaar. Lex Lemmers: “Veel ouderen hebben last van verslavingsproblematiek. Bij die groep blijven de cijfers van sterfte door alcohol elk jaar stijgen. Dat is verontrustend.”