Spring naar de content

Fascinerend: waar haaien sterven

Terwijl de meeste ‘droge’ plekken op onze aardbol al lang en breed in kaart gebracht zijn, is de diepzee nog steeds een grote onbekende. Minder dan één procent van de oceaanbodem is ‘ontdekt’. En hoe moeilijk en tijdrovend het kan zijn om daar überhaupt iets terug te vinden, illustreert de recente zoektocht naar vlucht MH370 wel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Het komt dus nog regelmatig voor dat wetenschappers op de bodem van het ruime sop bizarre ontdekkingen doen. Een industrieel ontworpen onderzeeër stuitte voor de kust van Angola op een morbide ontdekking. Vier enorme karkassen, waaronder die van een walvishaai lagen op korte afstand van elkaar en werden omgeven door diepzee-aaseters.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Volgens wetenschappers die het filmpje analyseerden zorgen dode dieren voor zo’n vier procent van het totale voedselaanbod op grote diepten (dieper dan 2000 meter). Geen wonder dus dat de ooit afschrikwekkende oceaanmonsters met huid en haar verslonden worden. Het filmpje fascineert en roept tevens de vraag op: wat heeft de zeebodem nog meer voor geheimen?

Onderwerpen