Spring naar de content

Poetin verbiedt computerspel The Sims 4: te gay

Is dat even balen voor Russische pubers die zich verheugd hadden op de lancering van The Sims 4. Eerdere edities van het populaire computerspel werden nog geschikt bevonden voor kinderen ouder dan twaalf jaar (net als in Nederland), maar de nieuwste versie mag alleen door volwassenen gespeeld worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Dat heeft alles te maken met het feit dat de poppetjes in de virtuele wereld een relatie kunnen aangaan met mensen van hetzelfde geslacht. En dat Poetin het niet zo op homoseksualiteit heeft, mag inmiddels geen geheim meer heten.

Het spel zou volgens de Russische machthebbers indruisen tegen de wet ‘voor bescherming van kinderen tegen informatie die hun gezondheid of ontwikkeling kan schaden’. Die wet werd in 2009 ingevoerd en in 2012 uitgebreid met een amendement dat de ‘propaganda voor homoseksualiteit en transgenders’ verbiedt. Sinds vorig jaar kent Rusland een wet die erop neerkomt dat het strafbaar is om over homoseksualiteit te praten waar een minderjarige bij is, of om uiterlijke kenmerken te dragen die verwijzen naar de LGTB-gemeenschap, zoals een regenboog.

Vorige week ontstond ook al internationale ophef over homoseksuele relaties in videospelletjes. Toen liet Nintendo weten geen homoseksuele personages toe te laten in het spelletje Tomodachi Life. Daarvoor bood het bedrijf overigens later zijn excuses aan. In eventuele toekomstige versies zal het homohuwelijk wel mogelijk zijn.

Electronic Arts, de uitgever van The Sims 4, liet al weten geen aanpassingen door te voeren aan het spel. Naar verwachting is het spel vanaf komende herfst te koop. Wat is de volgende stap? Mogen de Russen volgend jaar ook niet meer naar de finale van de Europa League kijken?

Onderwerpen