Spring naar de content

Tafelspringer voegt zich bij illuster rijtje gekkies

RTL Late Night opgeschrikt door ‘tafelspringer’, zo kopten de kranten eerder deze week. In de stroom berichten over de daaropvolgende arrestatie en vrijlating wist iedereen wie er met tafelspringer bedoeld wordt: de mafkees die bij Humberto op tafel sprong, natuurlijk. De 23-jarige knul voegde zich door zijn actie bij een illustere serie voorgangers. Een rijtje beroemde halve garen die een nieuw woord creëerden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Damschreeuwer
Een beroemde gek is de man die tijdens de nationale Dodenherdenking in 2010 op de Dam het op een schreeuwen zette. De damschreeuwer, iedereen had het over hem. De damschreeuwer veroorzaakte met zijn actie commotie en paniek waardoor er een paar mensen gewond raakten. En hij was niet eens verward.

Kopschopper
Een andere sprakenmakende inspiratiebron voor een woord zijn de kopschoppers van Eindhoven die een ernstig vergrijp op hun naam hebben. Inmiddels kent iedereen de kopschoppers dankzij GeenStijl ook bij hun naam, en er zijn inmiddels ook nieuwe kopschoppers opgedoken, zoals in Breda, Rosmalen en Tilburg. Om de een of andere reden zijn er steeds meer kopschoppers en duiken ze voornamelijk (altijd) op in Brabant. Enfin, sinds het incident in Eindhovenweet iedereen gelijk wat een kopschopper is: een laaghartige agressieveling die, meestal onder invloed, iemand meerdere keren tegen het hoofd trapt.

Waxinelichthoudergooier
Het allermooiste woord dat ontstaan is door een gekkie is wat ons betreft de waxinelichthoudergooier. Jawel, de waxinelichthoudergooier is zo beroemd dat hij zelfs een eigen dossier heeft op NU.nl. Op Prinsjesdag in 2010 gooide de waxinelichthoudergooier een waxinelichthouder naar de Gouden Koets, wat hem nogal duur kwam te staan. Hij moest 5 maanden brommen, maar heeft liefst twee jaar lang in voorarrest gezeten. Een paar weken geleden liet de waxinelichthoudergooier weer van zich horen door een rechtszaak over Joris Demmink te verstoren. Maar de actie was voor de media niet origineel genoeg om hem voortaan als rechtszaakverstoorder door het leven te laten gaan. De waxinelichthoudergooier blijft daarom gewoon de waxinelichthoudergooier.

Concertgebouwprediker
Een iets minder bekende gek, maar wel eentje die ook eeuwigheidswaarde heeft vanwege het doen ontstaan van een nieuw woord: de concertgebouwprediker uit 2011. De beklom het podium voor een uitvoering van het Philharmonisch Orkest en begon toen, jawel, te prediken. Hij sprak zijn liefde voor Allah uit maar benadrukte wel dat hij geen bom bij zich had. In de zaal ontstond grote paniek en verschillende muzikanten maakten dat ze wegkwamen. De toekijkende koningin Beatrix bleef rustig op haar plek. Het was voor haar, na de waxinelichthoudergooier en de damschreeuwer, vermoedelijk niet zo bijzonder meer.

Heeft u een woord die wij missen in dit rijtje? Laat het achter in de reactiepanelen.