Spring naar de content

Verrassend: America’s Next Top Model-kandidaat met zeldzame huidziekte

De modellenwereld staat niet bepaald bekend om zijn tolerantie. Alles wat niet dun als een grasspriet is en plat als een plank, wordt al snel gezien als imperfect en dus ongeschikt voor de harde wereld van het modellenbestaan. In Nederland kennen we reeds jaren het programma Holland’s Next Top Model, waar in het verleden regelmatig relletjes over ontstonden, na botte opmerkingen naar meisjes die nauwelijks veertig kilo wogen en te dik werden bevonden door de jury.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Het is dan ook bijzonder dat de komende editie van Amerikaanse versie van het programma – het 21ste seizoen alweer – een heel opmerkelijke deelneemster waarborgt. De 19-jarige Chantelle Brown-Young uit het Canadese Toronto lijdt namelijk al haar hele leven aan vitiligo, een zeldzame huidziekte die ervoor zorgt dat stukken huid pigment verliezen waardoor patiënten een vlekkenpatroon krijgen. Ook Michael Jackson claimde hieraan te lijden, maar heeft mogelijk ook de rest van zijn lichaam gebleekt om de kenmerkende vlekken te verdoezelen.

De aandoening is opvallender bij donkere huidtypen, en bij Brown-Young (die zichzelf op Instagram presenteert als Winnie Harlow) is een enorm kleurverschil te zien. Het 19-jarige model heeft zichzelf opgeworpen als woordvoerder voor de ziekte, na een leven lang gepest te zijn. Vanaf juli zal het eenentwintigste seizoen van de populaire modellenserie op de Amerikaanse televisie uitgezonden worden.

Het is te hopen dat de deelname van Brown-Young meer is dan alleen een PR-stunt van het programma, maar de deur open zet voor een andere kijk op schoonheid door modellenprogramma’s. Hieronder nog een aantal foto’s van het 19-jarige model.

model2 model3 model4