Spring naar de content

Michael Jackson is terug! En zo kwam zijn optreden zondag tot stand

Michael Jackson maakt momenteel een flinke comeback. Postuum, uiteraard. Dinsdag verscheen zijn nieuwste album, XSCAPE, bestaande uit eerder opgenomen werk. En gisteravond kwam hij het hoogstpersoonlijk promoten bij de Billboard Music Awards. Postuum, vanzelfsprekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Het verrassingsoptreden (een rechtenprobleempje verklapte de boel overigens al een beetje) werd opgezet rondom een van de singles op XSCAPE, ‘Slave to the Rhythm’. Achtergronddansers, een vuurspuwend decor en de moonwalk. Op en top King of Pop. Hoe die vier vurige minuten tot stand kwamen?

Uit het archief
In 1991 werd het nummer ‘Slave to the Rhythm’ opgenomen als onderdeel van de opnamesessies voor Dangerous. Geheel in stijl van deze albumcover werd een set gebouwd en een outfit voor Jackson uitgekozen. Een gouden (enigszins kitscherige) troon, en een goudkleurig jasje met rode broek.

De choreografie
De samenstelling van Michaels danspassen werd gedaan door de choreografen en broers  Richmond en Anthony Talauega. Ze werkten samen met Michael voor de MTV Video Music Awards van 1995 en de HIStory tour uit 1997. De Talauega broers bedachten een passende dans voor de King of Pop – de moonwalk mocht niet ontbreken – en lieten de digitale Michael deze uitvoeren.

(Het eerder genoemde rechtenprobleempje betrof overigens een botsing tussen de ‘beheerders’ van de hologramtechnologie, die vonden dat de Billboard Music Awards niet in hun recht stonden deze toe te passen op MJ.)

Live
De massief gouden set, een handvol dansers van vlees en bloed, bloedheet vuur en felle lichten. De geanimeerde Michael Jackson die gisteravond ‘live’ zijn troon afsteeg maakte een verpletterende indruk op het publiek.

Genoeg voor een traan, in ieder geval.

michael-jackson-2-e1400466257357
Bron: The Blaze.