Spring naar de content

Weekoverzicht 21: dodelijke dromedarissen, een catastrofale mijnramp & de Tafelspringer

Als een griepje in de herfst stak het woensdag de kop op in de headlines: het MERS-virus. Een eerste Nederlandse patiënt van het dodelijke longvirus werd die dag opgenomen in het Medisch Centrum Haaglanden, Den Haag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Het MERS-virus is een zusje van het SARS-virus, en werd twee jaar geleden ontdekt in het Midden-Oosten, vandaar de naam ‘Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus’. De vermoedelijke bron: een dromedaris. In Saoedi-Arabië schijnt zo’n kwart van de dieren namelijk besmet te zijn met MERS en nu is dus ook de mens geinfecteerd.

Er zijn in die twee jaar tijd gevallen van MERS-besmetting opgedoken van de Verenigde Staten tot aan Maleisië, waarbij Saudi-Arabië de kroon spant. Zaterdag stond de teller op 163 dodelijke slachtoffers. De World Health Organization sprak zich woensdag uit over de ernst: deze was nog niet groot genoeg was om overheden te forceren tot ingrijpen.

Donderdag bleek een tweede Nederlander besmet te zijn, een vrouwelijk familielid van de eerste patiënt. De GGD plaatste diezelfde dag een aantal preventiemaatregelen op zijn website. Drinkt u geen kamelenmelk en aai geen dromedaris.

In Soma, West-Turkije, kwamen dinsdagmiddag honderden mijnwerkers om na een explosie in een bruinkolenmijn. Volgens minister Yildiz van Energie bevonden zich zo’n 800 kompels ondergronds op het moment van ontploffing. Zeker 282 van hen vonden de dood in de claustrofobische tunnels (vaak door koolstofmonoxidevergifting), zo’n 360 zijn in veiligheid gebracht.

Mine Explosion Protest in Istanbul
Een zitstaking in Istanboel, waar kaarsen werden ontbrand ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Dit alles leidde tot onrust. In Ankara en Istanboel trokken duizenden betogers de straat op om hun woede naar de regering te uiten. Ook voor het hoofdkantoor van de eigenaar van de mijn, Soma Holding, werd gedemonstreerd. Deze zou nalatig zijn geweest met veiligheidsvoorschriften. Zondag volgde de arrestatie van 25 personen – onder wie de manager van de mijn.

En dan een opstootje dat maandagavond plaatsvond. Een 23-jarige Amsterdammer stormde in de live-uitzending van RTL Late Night uit het publiek. En sprong bij Humberto op tafel. En brak een aantal glazen.

Hij plaatste zichzelf bij een aantal grote namen in de media-persoonlijkhedenhoek, zoals de Damschreeuwer en Waxinelichthoudergooier. De Tafelspringer werd na zijn sprong gearresteerd en de volgende dag vrijgelaten. RTL deed aangifte. Humberto bleef kalm.

Gelukkig maar, anders had het ons dit prachtige stukje tv gekost.