Spring naar de content

Fotoserie: deze prachtige kunstwerken kunt u nu gratis downloaden

Altijd al graag een Van Gogh of Picasso aan de muur gewild? Dan is dit uw kans. Het Metropolitan Museum of Art heeft hoge resolutie foto’s van bijna 400.000 kunstwerken online gezet. Op de website van het museum, door Amerikanen aangeduid met ‘the Met’, kunt u zoeken naar uw favoriete kunstwerk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Meer dan vijfhonderd werken van Picasso, een flink aantal schilderijen van Van Gogh, Degas en Monet zijn te downloaden. In hoge resolutie dus. Voorheen waren musea altijd terughoudend met het delen van digitale versies van hun collectie. Het Smithsonian in Washington heeft ruim een miljoen afbeeldingen, filmpjes en geluidsfragmenten op haar website staan, maar allemaal in een lage resolutie om te voorkomen dat u en ik de boel gaan flessen. Want vervalsing ligt op de loer.

Maar dankzij het Google Art Project, waarbij veel kunst digitaal wordt aangeboden, raken musea langzaam gewend aan het idee. De hoge resolutie foto’s op de site van het Metropolitan Museum of Art zijn bedoeld voor studenten, onderwijzers, onderzoekers en makers van niet-commerciële inhoud. Niet alleen schilderijen, ook modestukken van Prada, servies, werkelijk de gehele collectie van het museum is nu te downloaden. Nieuwsgierig? U kunt hier de collectie bekijken. Hieronder een klein voorproefje.

'Standing Female Nude' - Picasso
‘Standing Female Nude’ – Picasso
'The Ballet from 'Robert Le Diable'' - Degas
‘The Ballet from ‘Robert Le Diable” – Degas
'The toilet of Bathsheba' - Rembrandt
‘The toilet of Bathsheba’ – Rembrandt
'Three Nudes' - Dali
‘Three Nudes’ – Dali
'Roses' - Van Gogh
‘Roses’ – Van Gogh

Onderwerpen