Spring naar de content

Vijf opmerkelijke uitspraken van prins Charles

De Britse kroonprins Charles heeft het niet altijd even makkelijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Inmiddels is hij 65. Veel leeftijdgenoten zijn al gestopt met werken, maar hij moet nog beginnen. Zijn oude moer (Queen Elizabeth II is inmiddels 88) blijft ondertussen zitten waar ze zit, vastgelijmd aan de troon. Steeds vaker rijst de vraag of hij überhaupt nog wel koning zal worden, of dat zijn moeder het stokje direct doorgeeft aan haar kleinzoon William.

Vladimir Poetin versus Adolf Hitler
Misschien is het wel daarom dat ‘de wachtende prins’ van tijd tot tijd domme, boude of ronduit ongemakkelijke uitspraken doet. Om Groot-Brittannië en de rest van de wereld te laten zien dat de Prince of Wales nog steeds alive and kicking is, wellicht. Zijn meest recente uitglijder werd vandaag wereldnieuws: de prins noemde de expansiedrift van Vladimir Poetin in één adem met de annexatiepolitiek van nazi-Duitsland.

Hoewel de prins misschien een punt heeft (in Tsjechoslowakije en Polen maakte Hitler gebruik van betogers die op zijn hand waren en van militaire druk, net als Poetin in Oekraïne doet), was het voor de diplomatieke vrede misschien toch beter geweest als hij zijn mond had gehouden.
Een kijkje in het verleden laat echter zien dat de man daar nu eenmaal niet goed in is. Een overzichtje van een aantal opmerkelijke uitspraken van Prince Charles.

1. Microfoon
In 1984 gaf hij zijn toen tweejarige zoon William tijdens een persmoment het volgende mee: “Kijk jongen, dit is een microfoon, dat is een soort grote zwarte worst die alles onthoudt wat je zegt. Een wijze les van papa Charles.

2. ‘Nog lelijker dan puin.’
Charles haat moderne architectuur, en steekt dat niet onder stoelen of banken. In 1987 zei hij over de nieuwe architectuur op het Londense Paternoster Square: “Je moet het de Luftwaffe nageven: toen ze onze gebouwen platbombardeerden zetten ze er in ieder geval niets voor in de plaats dat nog lelijker dan het puin was.”

3. Tampon
Misschien niet geheel terecht in dit lijstje (want: geen publieke uitspraak) maar desalniettemin uiterst smeuïg: de befaamde tampon-uitspraak. In een onderschept telefoongesprek uit 1991 tussen Charles en Camilla Parker Bowles (nu zijn echtgenote, toen zijn minnares) maakte de prins kenbaar ‘te willen reïncarneren als haar tampon’.

4. Minnares
In een interview met The Daily Mail in 1994 (toen zijn scheiding met prinses Diana nog in afhandeling was), antwoordde hij op de vraag of hij een minnares had ten tijde van zijn huwelijk: “Denken jullie nu echt dat ik de eerste Prince of Wales in de geschiedenis ben zonder geen minnares?”

5. Madonna
Dat Charles weinig opheeft met moderne bouwkunst moge duidelijk zijn, maar toen de prins ter ore kwam dat Madonna de titelsong van de James Bond-film Die Another Day moest zingen, antwoordde hij: “Hebben we dan oordoppen nodig?”

Zijn ongemakkelijke uitspraken maken hem een menselijke figuur binnen een koninklijke familie die af en toe alleen maar uit stijve harken lijkt te bestaan. Maar hij heeft het niet van een vreemde: zijn vader, prins Philip, kan er ook wat van. 

Onderwerpen