Spring naar de content

Wetenschappers: ‘Prostaatkanker is mogelijk een SOA’

Prostaatkanker is mogelijk een seksueel overdraagbare aandoening. Tenminste, tot die conclusie zijn Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Californië gekomen. Zij vermoeden dat een veelvoorkomende infectie, die wordt doorgegeven via seks, uiteindelijk kan leiden tot prostaatkanker.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

De onderzoekers hebben hun voorlopige bevindingen uiteengezet in het vakblad Proceedings of the National Acedemy of Sciences. Uit verschillende tests blijkt dat de seksueel overdraagbare infectie trichomoniasis, veroorzaakt door een parasiet, de groei van kankercellen stimuleert. Behalve door seks, kan deze infectie overigens ook al worden doorgegeven door bijvoorbeeld een vieze handdoek.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Jeuk en geurtjes
Wie met trichomoniasis is besmet, kan last hebben van flinke jeuk en vieze geurtjes aan het onderlichaam, maar het kan ook zijn dat de drager er niets van merkt. De Amerikaanse studie toont aan dat de parasiet een eiwit afscheidt dat de aanmaak van zowel goedaardige als kwaadaardige prostaatcellen mogelijk bevordert. Hierdoor zou de man kwetsbaarder zijn voor prostaatkanker. Definitief bewijs daarvoor ontbreekt dus nog.

Eerder leerden we al dat het virus HPV, dat ook via seks wordt doorgegeven (maar geen SOA is), baarmoederhalskanker en keelkanker kan veroorzaken.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland. Van alle mannen bij wie in 2011 kanker werd gediagnosticeerd, had ruim één op de vijf (22 %) prostaatkanker.