Spring naar de content

Satiricus Harry Vermeegen: Koefnoen is boring

In augustus begint de dertiende reeks van sketchshow Koefnoen. Zit Nederland daar nog wel op te wachten? Harry Vermeegen (64) in elk geval niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

In de VARA Gids kijkt de programmamaker (vroeger succesvol met Pisa, Verona en Nieuwe koeien, de laatste jaren vooral bekend van tenenkrommende televisie met matige voetballers) vol verbijstering naar wat we vandaag de dag satire noemen.

De man met de regenjas over zijn tijd met Henk Spaan: “We hebben heel slechte dingen gedaan, en niet zo zuinig ook. Ook goeie dingen hoor, waar ik nog steeds trots op ben. Popie Jopie, dat blijft onvergelijkbaar. Dát is wat we nu, in deze tijd, missen. Als je kijkt naar Koefnoen, of weet ik veel wat voor satire er nu op tv is, dat is gewoon boring. Heel pijnlijk, die makers zouden nú moeten toeslaan. Ze hadden al lang het land op z’n kop moeten zetten met een Wilders-song. En dat we met z’n allen met Wilders-pruiken lopen. Hoe gemakkelijk kan het nou zijn? Ik word daar gillend wakker van.”

En: “Een cursus tasjes-jatten-met-scooters – weet ik veel, ga je gang, zo moeilijk is het niet! Als Henk en ik in deze tijd dat programma hadden gehad, hadden we daar gi-gan-ti-sche hits mee gescoord. De onderwerpen liggen voor het opscheppen, de maatschappij is ontzettend in beroering. En dan kom je met… niks? Dan kom je met voor de vijfendertigste keer Ruud Lubbers nadoen? Het is allemaal bangigheid. Het mag nooit de grens over, het moet altijd safe. Zíj moeten de boel op zijn kop zetten. Zíj moeten het land bij elkaar rapen.”

Cojones: kromme-tenen-cabaret
Tot nu toe hebben de heren van Koefnoen de kijkcijfers nog aan hun zijde, net als de collega’s van VARA-vehikel Cojones. Maar ook deze poging tot humor op Nederland 1 roept weerzin op. Twitter was afgelopen zaterdag not amused. “Programma moet niet Cojones heten maar Capsones. Politiek correcte VARA elite kapsones,” typte een Twitteraar. Een ander: “Kromme-tenen-cabaret. Van Muiswinkel weer uit zijn graf gehaald. Het werkt niet.

Geen geld
Is het publieke omroep-cabaret over the hill? De voortekenen zijn er: steeds meer ‘VARA-cabaret’ wordt tegenwoordig uitgezonden bij RTL4, zo constateerde de Volkskrant eerder dit jaar. “Met klinkende namen als Najib Amhali en Brigitte Kaandorp – en eerder al Hans Teeuwen – lijkt de coup compleet. De VARA weigert de gestegen vraagprijzen te betalen en richt zich ondertussen vooral op nieuw talent.”

Dat laatste (het zoeken naar nieuwe talent) is dus niet helemaal gelukt, want VARA-kijkers moesten het afgelopen zaterdag doen met (bijna-) vijftigers Erik van Muiswinkel, Owen Schumacher, Thomas van Luyn en Mike Boddé.