Spring naar de content

Alle eurosceptici zijn fascisten, schrijft Arnon Grunberg

Hallo eurosceptici. Arnon Grunberg van de Volkskrant wil jullie graag iets vertellen. Jullie zijn fascisten. Allemaal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Iedereen heeft het recht op een eigen mening. Maar je gaat je toch afvragen hoe lang Grunberg nog de voorpagina van een fatsoenlijke krant als de Volkskrant mag volkalken met de grootst mogelijke onzin.

Vandaag schrijft Grunberg dat eurosceptici fascisten zijn. Stuk voor stuk. Hij scheert daarbij iedere tegenstander van de Europese Unie in haar huidige vorm over één kam: ‘Een stem tegen het Europese project is een stem op de fascisten.’

Weimarrepubliek
Grunberg legt uit wat hij bedoelt, zoals alleen hij dat kan. Met een godwin: ‘Zoals in de jaren dertig sommige mensen dachten dat de vernietiging van de onvolmaakte Weimarrepubliek tot iets beters zou leiden, zo denken sommigen nu dat de vernietiging van de onvolmaakte EU de wereld een stukje mooier zal maken.’

Grunberg is ervan overtuigd dat als Europa ‘valt’, dat we dan één grote Weimarrepubliek hebben, ‘van de Noordzee tot de Middellandse zee’. Juist. In de ogen van Grunberg ben je dus een fascist, of op z’n minst een enabler van het fascisme, als je vandaag een eurosceptische stem uitbrengt.

Dat is grappig, want vier dagen geleden schreef politiek commentator Martin Sommer van de Volkskrant in diezelfde krant nog dat hij een eurosceptische stem gaat uitbrengen. Op CU/SGP. Ook al een fascist dus, die Sommer, winnaar van de Anne Vondeling-prijs en voormalig chef van de politieke redactie van de Volkskrant.

Kwaliteit
Wat moet het toch makkelijk zijn om een wereldbeeld als die van Grunberg te hebben. ‘You’re either with us, or against us.’ Alleen Grunberg en andere voorstanders van de Verenigde Staten van Europa zijn oké. De rest deugt niet en moet het liefst tegen de muur (want waarom anders zou je ze fascisten noemen?).

Zeg, Philippe Remarque, wordt het niet weer een keer tijd voor échte kwaliteit op de voorpagina van de krant?