Spring naar de content

Mark Rutte legt lat veel te laag: opkomst van 30 procent is niet oké

Als vandaag slechts 30 procent van de stemgerechtigde Nederlanders komt opdagen in het stemhokje, dan vindt premier Mark Rutte dat ‘niet goed’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Rutte zei dat gisteren bij RTL Late Night. Hij zei een percentage van 30 procent ‘echt veel te laag‘ te vinden. Volgens een peiling gaat het die kant op, wat zou betekenen dat de gemiddelde Nederlander totaal niet is geïnteresseerd in wat er in Brussel gebeurt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Veertig procent
Maar Rutte, die vindt dat het een verantwoordelijkheid van ons allemaal is om vandaag te gaan stemmen voor het Europees parlement, legt de lat wel erg laag met 30 procent. Hij had gisteren ook kunnen zeggen dat hij rekent op een opkomst van ongeveer 40 procent. Immers, het opkomstpercentage schommelt al jaren rond dat punt.

In 2004 ging 39,3 procent van de stemgerechtigde Nederlanders naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Vijf jaar later, in 2009, daalde het percentage naar 36,9 procent. Waarom zou dat nu radicaal anders zijn? Waarschijlijk is Rutte stiekem een beetje bang voor een herhaling van het scenario van 1999, toen het opkomstpercentage historisch laag was met 29,9 procent.

Maar moet een premier niet een beetje lef hebben en de lat wat hoger leggen? In 1979, toen er voor het eerst verkiezingen werden gehouden voor het Europees parlement, tekende 58,1 procent van de Nederlanders nog een vakje rood. Moet een premier niet de ambitie hebben zoveel mogelijk mensen naar de stembus te brengen?

Ga stemmen
De gemiddelde opkomst in Europa was bij de vorige verkiezingen 43 procent. Het zou treurig zijn als het Europese percentage weer rond de 40 procent ligt en wij Nederlanders ergens onderaan bungelen met 30 procent. Oftewel: ga vandaag stemmen. Stem voor Brussel, tegen Brussel of stem blanco. Het maakt niet uit, als u maar gebruik maakt van het democratische recht om te gaan stemmen.