Spring naar de content

DWDD: tien spraakmakende momenten van het afgelopen seizoen

Aaand, it’s a wrap, of hoe ze dat vanavond achter de schermen ook mogen noemen. Het negende seizoen van De Wereld Draait Door is om acht uur ten einde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Het was een best seizoen. De kijkcijfers waren goed (zelfs beter, nadat het programma van Nederland 3 naar Nederland 1 is verhuisd) en ook inhoudelijk was het een mooi jaar – al kan Matthijs prima zonder zijn ‘familie‘.

Tijd voor een terugblik naar enkele hoogte- en dieptepunten, ofwel: de meest spraakmakende DWDD-momenten.

10. De erudiete Rusland-analyse van Martin Šimek
Begin deze maand nodigde Matthijs presentator-cartoonist-columnist Martin Šimek uit. Ze spraken over de draconische wetten van Vladimir Poetin in Rusland. Šimek, die in 1968 Tsjecho-Slowakije ontvluchtte door de Sovjetdreiging, bezorgde ons kijkers een prachtige politieke analyse met flink wat eruditie en de nodige humor.

9. Het debuut van The Common Linnets
Als Matthijs had geopperd dat we er tweede mee zouden worden op het Eurovisie Songfestival, dan had dat waarschijnlijk geleid tot een lachsalvo. Nee, er volgde een summier applausje na de première van Calm After the Storm van artiestenduo Ilse de Lange en Waylon, alias The Common Linnets. Sô mooi, man.

8. Drie achtergrondzangeressen trekken hun gouden strot open
Op het IDFA werd de met een Oscar bekroonde documentaire Twenty Feet from Stardom vertoond, over fantastische achtergrondzangeressen die Bruce Springsteen en The Rolling Stones naar nog grotere hoogten stuwden. Aanleiding om drie achtergrondzangeressen van eigen bodem uit te nodigen. Berget Lewis, Leona Philippo en Shirma Rouse kregen van Matthijs een plekje op de voorgrond, vertelden vol passie over hun werk. Kijkt u vooral de laatste dertig seconden, waar ze laten horen wat ze in huis hebben.

7. De ode aan de Matthäus-Passion
Vlak voor Pasen stond DWDD volledig in het teken van de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach, het muziekstuk over de lijdensweg van Christus. De mooiste muziek ooit, aldus Matthijs. Paul Witteman schoof aan, en het werd een ode, zoals DWDD dat zo goed kan, afgewisseld met prachtige uitvoeringen van een uitstekend koor en orkest. 

6. De tampon van Heleen
Heleen van Royen opende eerder deze maand haar expositie van selfies in het Letterkundig Museum. Daarnaast verscheen een bundeling van deze zelfportretten in de vorm van een boek, Selfmade. Zelfportretten waarop ze lacht, zelfportretten waarop ze huilt en zelfportretten waar ze schaars gekleed is. En een foto van haar vagina en een ingebrachte tampon inspireerde zelfs tot tamponmonologen.

5. Haagse Willy op Koningsdag. 
Uitgekauwd of niet, we moeten het Sander van de Pavert nageven: zijn royalty-soap is hilarisch. Hij maakt van onze koning een Oh Oh Cherso-kandiaat, en van Máxima een onnozel paard met anuskramp. Op Koningsdag kwam hij dan ook braaf aandraven met genoeg materiaal voor een op zichzelf staande aflevering, en een belastende analyse over billenburgemeester Fred de Graaf.

4. ‘Whooooo! Hoo! Potverdomme.’
Voor leuke televisie trek je Matthijs weg van zijn vertrouwde plek en laat hem een geestig experiment doen. Dat weet ook huisnerd Alexander Klöpping. Hij presenteerde Matthijs een nieuwe gadget uit technologieland: de Oculus Rift. Een bril die de drager meeneemt naar een compleet virtuele wereld. In dit geval: een achtbaan.

3. Jakhals Erik pleegt een aanslag op Stichting de Zonnebloem
Jakhals Erik interviewde de Duitse dichter Till Lindeman in hotel L’Europe in Amsterdam. Of de Rammstein-zanger zijn bierflesje naar de rondvaartboot mocht gooien die beneden kwam langsvaren. Natuurlijk, zei Erik. Weet je, zei Erik, ik doe het zelf wel. Wat hij niet wist is dat het flesje doel zou treffen, en dat dat doel vol zat met mensen met een beperking die van Stichting Zonnebloem een dagje uit hadden gekregen. Een memorabel dieptepunt van stoerdoenerij en geldingsdrang waarvan het ongelooflijk is dat de editors het niet uit het filmpje hebben geknipt. Maar van de andere kant leerden we Erik Dijkstra zo wat beter kennen. 

2. ‘Sinterklaas bestaat niet, Sinterklaas bestaat niet!’
De Zwarte Pietendiscussie van afgelopen jaar bracht Prem Radhakishun, die tegen racisme is, en Paul Römer, die de intocht ieder jaar uitzendt, naar het discussieplatform van Matthijs. Beau van Erven Dorens was tafelheer. Voordat de discussie kon beginnen wilde hij even een mondelinge disclaimer plaatsen voor de jongste kijkers. Prem stond dat niet toe, en schreeuwde uit volle borst dat onze Sint hartstikke fictief is. Tot twee keer toe. U kunt wel invullen hoe de rest van het gesprek liep. 

1. Fernando Ricksen blijkt aan ALS te lijden
Hij kwam voor zijn biografie, Vechtlust. Hij was immers een groot voetballer geweest. Na een verheerlijkende Ricksen-compilatie vroeg Matthijs waarom de man wat lastig sprak. Ricksen raakte hierdoor zichtbaar geëmotioneerd. Een maand geleden was de spierziekte ALS bij hem geconstateerd. Een onverwachte wending die zorgde voor een traan, een lach en een applaus. En vooral: een bijzonder gesprek over puur verdriet en diepe ontreddering.