Spring naar de content

KNVB zet zestien miljoen bondscoaches op straat

Minder dan drie weken voor het begin van het Wereldkampioenschap is de voorbereiding van het Nederlands Elftal danig verstoord. De KNVB heeft besloten de zestien miljoen bondscoaches, die al sinds mensenheugenis in dienst zijn van de voetbalbond, per direct te ontslaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Volgens de voetbalbond waren er de laatste tijd binnenskamers steeds meer strubbelingen tussen de spelers enerzijds en de bondscoaches anderzijds. Zo zouden de bondscoaches tegen de wil van de selectie in aan een 4-3-3-systeem willen vasthouden, terwijl met name aanvoerder Robin van Persie zou hebben gepleit voor een 5-3-2, met aanvallende backs. Geruchten dat de bondscoaches zelfs slaande ruzie zouden hebben gehad met middenvelder Wesley Sneijder, worden door een zegsman van de bond van de hand gewezen.

Bert Meijer (62) uit Zevenaar is geschokt door het nieuws. “Maar meer nog door de manier waarop ik het moest vernemen. Ik werd gebeld door een bevriende journalist die me vertelde dat de KNVB niet met me door wilde. Zo ga je niet met mensen om, vind ik. Een officiële verklaring heb ik nog niet gekregen, maar ik vermoed dat mijn opmerkingen van jongstleden vrijdag (Meijer legde vrijdag op het terras van café Het Koperen Fluitje in Zevenaar aan vrienden uit dat Klaas-Jan Huntelaar ‘een beunhaas’ zou zijn) er mee te maken hebben.”

Ook Carolien Groothedde (33) uit Knollendam is teleurgesteld in het ontslag. “Drie weken voor het WK… Dan valt zoiets rauw op je dak, dat kun je wel zeggen, ja. En we hadden net een nieuw dak. Ik vind de timing hoogst ongelukkig, en ik vind ook dat Dirk Kuijt altijd moet spelen. Want ze kunnen me wel ontslaan, maar niet de mond snoeren,” aldus de kapster, die altijd een pleitbezorgster is geweest voor een systeem met de punt naar achteren en de zijkanten gedekt.

Joey Graanoogst (9) uit Amsterdam wist bij het ter perse gaan van deze column nog van niets. Hij laat schriftelijk weten ‘in prinsiepe nog steets’ bondscoach te willen zijn, zolang hij het kan blijven combineren met school.
KNVB-directeur Bert van Oostveen is opgelucht dat de kogel dan toch door de kerk is. “We waren al langer niet tevreden met de wijze waarop de bondscoaches functioneerden. Ze waren wispelturig, kwamen hun afspraken niet na en leverden zelden het gewenste resultaat. Maar de grootste ergernis binnen de bond betrof toch de eeuwig dooremmerende discussies over de speelstijl en de opstelling. Nooit werd er een knoop doorgehakt, het was om gek van te worden.”
De 285.000 keeperstrainers blijven tot nader order wel gewoon in dienst.