Spring naar de content

Waarom Hooters in Nederland niet werkt

Tijdens een reis door Amerika eerder dit jaar besloot ik in een jolige bui in de stad Jacksonville het 'sexy restaurant' Hooters in te duiken. Wat het precies was wist ik niet, ik vermoedde een soort striptent waar je tegelijkertijd ook kon eten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Bij binnenkomst keken een paar beeldschone meisjes, in de kenmerkende Hooters-outfits (oranje hotpants met wit topje) ons verleidend lachend aan. "Dat belooft wat", dachten we. Maar eenmaal binnen zagen we voornamelijk gezinnetjes aan de tafels zitten. Behalve dat de meisjes er sexy bij liepen, gebeurde er niets anders dan in een normaal restaurant. We namen een biertje en kletsten wat, totdat één van de Hooters meisjes ineens belangstellend opkeek en 'zijn jullie Nederlands?' riep. De serveerster bleek de uit Amsterdam verhuisde Joy Waitman, die met veel plezier sinds haar zestiende in Amerika woont. Ze studeert massacommunicatie en ze werkt al een paar jaar bij Hooters.

Dat we eigenlijk een striptease hadden verwacht vindt Joy wel grappig. Onder het oog van toekijkende Amerikanen die niets van ons rare taaltje begrijpen, vertelde ze enthousiast over haar werkgever. "Hooters is geen striptent of iets dergelijks, maar een internationaal restaurant met een sportcafé sfeer. In Amerika kent iedereen het en staat het bekend om de beeldschone jonge dames en lekkere kippenvleugels."

Hoe kwam je er zo terecht?
"Toen ik verhuisde van Texas naar Florida had ik een baan nodig. Een van mijn vriendinnen van mijn universiteit werkte op dat moment bij Hooters. In het begin had ik mijn vooroordelen over Hooters, aangezien het in Nederland nogal negatief wordt afgeschilderd. Na een tijd had ik toch een baan nodig. Ik liep op een woensdag naar binnen, wisselde een paar woorden met de manager en ik werd gelijk aangenomen.

Joy op haar werk bij Hooters in Jacksonville.
Joy op haar werk bij Hooters in Jacksonville.

Op een vestiging in Amsterdam na krijgt Hooters in Nederland maar nauwelijks een voet aan de grond, hoe komt dat zo volgens jou?

"Tja, de reacties die ik krijg van Nederlanders als ik hun vertel dat ik bij Hooters werk zijn meestal negatief. Zelfs mijn eigen moeder was er niet over te spreken, tot ze me een keer kwam bezoeken terwijl ik aan het werk was. Het opende haar ogen en ze gooide de vooroordelen over boord. De Amerikanen zijn juist erg positief over Hooters, ze vinden het een restaurant met aardige en mooie meiden. De grote verschillen tussen Amerikaanse en Nederlandse restaurants zijn dat Amerikaanse meestal meer gastvrij zijn, wij nemen meer tijd om te communiceren en een praatje te maken in plaats van een bestelling te nemen en het daarbij te laten. Nederlanders zijn zich er niet bewust van, maar zo gastvrij als de Amerikanen zijn we nou eenmaal niet."

Was het eigenlijk lastig om hier te komen werken? Je moet hier toch wel een beetje Amerikaans voor zijn, toch?

"De eisen voor een Hooter-girl is een goed image, positieve houding, en een 'all American girl, bubbly personality.' De manager besloot gelijk dat ik die had, dus ik kon gelijk aan de slag. En dat bevalt nog altijd goed. Ik heb veel vaste klanten met wie ik een goede band heb. Ik krijg veel cadeautjes en ze zijn altijd geïnteresseerd in hoe het met me gaat. De fooien zijn ook leuk, natuurlijk."

Zou een Hooters in Nederland dan echt niet werken?
"In Amerika zijn de sexy restaurants erg populair omdat ze zich aan de regels houden en niet te extreem zijn. Als Nederland dit probeert te imiteren, denk ik dat veel mensen hun mening al snel klaar hebben en het restaurant als negatief en sletterig ervaren. In Amerika is Hooters al lang geaccepteerd en weet iedereen dat Hooters een familierestaurant is waar jong en oud met plezier komt."

Onderwerpen