Spring naar de content

Worden onze aardse schatten binnenkort ondergebracht op de maan?

Nergens op aarde is het zo veilig als op de maan. Op de maan zijn geen oorlogen, op de maan zijn geen natuurrampen en zelfs voor een zondvloed hoeft de maan niet te vrezen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

En tot dat inzicht zijn meer mensen gekomen. De plannen om van de maan een back-up te maken voor alle cultuur en leven op aarde zijn dan ook al vergevorderd. Sterker nog: de eerste culturele schat zal eind 2015 al naar de maan worden geschoten. Dat schrijft het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

Apocalyps
Het artefact dat vanaf volgend jaar op de maan wordt gestald is een Sefer Torah, een handgeschreven kopie van de Thora, en een van de oudst bekende handschriften dat in particulier bezit is. Het document zal in een capsule op het maanoppervlak worden gedropt en is in die capsule minimaal tienduizend jaar beschermd tegen straling, temperatuursverschillen en wat al niet meer.

De aanleiding voor het experiment is het Google Lunar X-project – een project van Google. Het bedrijf looft twintig miljoen dollar uit aan de eerste particulier die met een onbemand voertuig op de maan weet te landen. Het experiment is ook bedoeld om te onderzoeken of dit iets is voor in de toekomst. Want, zoals gezegd, de maan is een uitstekende zolder voor de aarde. Het is dan ook niet ondenkbaar dat er meer voorwerpen (maar bijvoorbeeld ook: een genetische databank) die van onvervangbare waarde zijn op de maan worden ondergebracht.

Onderwerpen