Spring naar de content

Hoe Pieter Hilhorst de verkeerde cursus declareerde

Vooraanstaand journalist, columnist, voormalig VARA-coryfee en de wonderboy die in 2012 de Amsterdamse PvdA uit het slop moest trekken: de lijst met lovende termen uit het verleden voor Pieter Hilhorst is lang. Door partijgenoten werd hij bovendien geprezen om zijn 'Obama-achtige manier van communiceren' (PDF).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Maar enkele maanden NAdat hij voor deze kunsten zo geprezen werd blijkt hij een dure mediatraining van 1980 euro bij de gemeente Amsterdam te hebben gedeclareerd, meldt De Telegraaf. Naast de gepeperde rekening voor de belastingbetaler is het vooral vreemd dat de nieuwbakken wethouder juist op dit punt hulp inriep. Als er één unique selling point was in zijn sollicitatie moeten het toch wel zijn communicatievaardigheden zijn geweest (jarenlange politieke ervaring was het in ieder geval niet). Achteraf had Hilhorst beter een training op het gebied van Financiën kunnen volgen, aangezien onder zijn verantwoordelijkheid 188 in plaats van 1,88 miljoen euro aan woonkostenbijdragen overgemaakt werd (waarvan nog steeds niet alles terug is).

Deze blunder leverde hem een motie van wantrouwen op van het CDA en de SP, en binnen de Mokumse gemeenteraad liet men geen spaan van Hilhorst heel. 'Onervaren', 'onvoorbereid' en 'onderschat' waren enkele termen die de revue passeerde. De PvdA reageerde laconiek, maar the damage was done. Even later kwamen de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014, waarbij Hilhorst de sociaaldemocratische kar trok waaraan het beeld van een onervaren en onkundige wethouder plakte. Onder zijn leiding leed de partij een historische nederlaag in Amsterdam, voor het eerst in 68 jaar is de partij niet meer de grootste.

Achteraf gezien werd de wethouder door zijn partij toch 'te licht' bevonden. Vanwege de teleurstellende verkiezingsuitslag besloot Hilhorst uiteindelijk af te treden - daar kan geen duurbetaalde mediatraining tegenop. Je zou overigens verwachten dat ze bij de PvdA ook wel uitkijken met het inhuren van mediatrainers. Dat het je politieke carriere flink kan schaden had Ella Vogelaar hem ook bijvoorbeeld kunnen vertellen.