Spring naar de content

Spectaculair én leerzaam: motoragent laat u meekijken via helmcamera

We kennen de Russische dashcams die ons getuige maken van vele bijna-ongelukken. De boodschap daarvan lijkt vooral te zijn: Russen zijn idioten op de weg. De video die de Nijmeegse motoragent Roy Willemse deze week online heeft gezet heeft een ander doel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Door ons mee te laten kijken met de af en toe halsbrekende toeren die een motoragent moet uithalen als hij/zij onderweg is naar een ongeval of andere noodsituatie, hoopt Willemse dat we meer begrip krijgen voor hulpdiensten die met zwaailicht en sirene rijden.

Een politiewoordvoerder tegen De Gelderlander: “Motoragenten die op een noodmelding reageren, krijgen soms te maken met agressie of ander wangedrag. Weer andere weggebruikers trappen uit paniek vol op de rem als ze een politiemotor zien.” Eerder vroeg ook het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid al aandacht voor dit probleem, door onder meer te suggereren dat er meer aandacht aan moet worden besteed tijdens rijlessen.

Bovendien kan de helmcamera ook als bewijsmateriaal dienen vertelt Willemse. De Nijmeegse motoragent maakte in het verleden onder meer een mishandeling mee tijdens de noodhulpdienst en hoopt dat de camera ook een bijdrage levert aan de eigen veiligheid.

Hoe u dus moet reageren als er een hulpdienst met sirene aan komt gescheurd? Rustig blijven en ruimte maken, luidt het advies. De spectaculaire video maakt goed duidelijk waarom dat van belang is.

Onderwerpen