Spring naar de content

Australische iPhones gehackt voor losgeld

Het leven in Australië valt niet altijd mee. Het is er vaak loeiheet en de flora en fauna behoort tot de dodelijkste van onze planeet. En nét wanneer je denkt dat je je zaakjes als inwoner van de grootste braadpan ter wereld een beetje op orde hebt, en je overgeeft aan de heimelijk zorgeloze geneugten van de moderne tijd, wordt ook nog eens je iPhone gekidnapt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Het overkwam enkele tientallen mensen in The Land Downundermaar zij kregen geen dreigbrief opgesteld uit krantenknipsels in de bus, maar een simpele melding op hun mobiele apparaat. ‘Oleg Pliss heeft uw telefoon gehackt’, luidde het berichtje, en er diende een bedrag van vijftig Australische dollar overgemaakt te moeten worden naar een Paypal-account, alvorens de gedupeerde Ozzies hun apparaat weer konden gebruiken.

De meldingen kwamen uit het gehele land en beperkten zich niet alleen tot iPhones, ook verschillende iPads en Macbooks werden gehackt. Een kleine Google-zoektocht wees verder uit dat de gebruikte naam die van een -naar alle waarschijnlijkheid onschuldige- Oekraïense software-ontwikkelaar is. Terwijl de verontruste slachtoffers naar hun providers belden, en sommigen direct naar Apple, kregen ze veelal hetzelfde verhaaltje te horen: ‘Apple kan niet gehackt worden’, en de gebruikers zelf werden beticht van het onzorgvuldig omgaan met wachtwoorden.

Uiteindelijk lijkt het er volgens Australische IT-experts inderdaad op dat de getroffen toestellen gehackt konden worden vanwege eerdere massale security breaches op andere, slechter beveiligde websites. Hoe dat werkt? Simpel, veel mensen gebruiken hetzelfde wachtwoord voor heel veel verschillende accounts, en het is voor hackers soms dan ook kinderlijk eenvoudig te achterhalen wat het wachtwoord van iemands -in dit geval- Apple-account is. Al met al is er dus niet echt een reden tot alarm, de software van Apple blijkt nog steeds veilig te zijn en de kans op een gekaapte iPhone is klein. Mits u natuurlijk niet overal hetzelfde wachtwoord voor gebruikt.

Onderwerpen