Spring naar de content

Nóg een VVD-belofte gebroken? Mogelijk half miljard extra naar ontwikkelingshulp

Het aantal verkiezingsbeloften dat de VVD heeft gebroken in anderhalf jaar tijd is niet op twee handen te tellen. Maar er kan altijd nóg een belofte worden gebroken. Er gaat plotseling een half miljard euro extra naar ontwikkelingshulp.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Er zou niet worden gemorreld aan de hypotheekrenteaftrek, er zou een belastingverlaging van 1000 euro komen voor ‘hardwerkende Nederlanders’ en er zou geen cent extra gaan naar Griekenland. Zomaar een greep uit de verkiezingsbeloften die de VVD deed in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 en die (meteen) na de vorming van de coalitie met de PvdA werden gebroken.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Half miljard
Wie dacht dat de VVD inmiddels wel iedere denkbare verkiezingsbelofte heeft gebroken, heeft het mis. Er gaat mogelijk een half miljard euro extra naar ontwikkelingshulp, iets wat de VVD helemaal niet wilde in 2012 en anno 2014 nog steeds niet zou willen. De Telegraaf schrijft over een voorjaarsnota van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, waarin rekening wordt gehouden met een half miljard extra voor minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingshulp, PvdA).

De reden voor het plotselinge extra geld voor Ploumen: een boekhoudkundige truc waardoor Nederland meer moet uitgeven aan ontwikkelingshulp. Nederland geeft een vast percentage van het bruto binnenlands product aan ontwikkelingshulp. Het bedrag daalt als de economie kleiner wordt en stijgt als de economie groeit. Vanaf dit jaar wordt er een nieuwe rekenmethode gebruikt waardoor de Nederlandse economie waarschijnlijk groeit en er daardoor meer geld naar ontwikkelingshulp gaat.

VVD-kiezer
Kortom, de VVD gaat weer een verkiezingsbelofte breken. Of toch niet? Het staat nog niet vast dat het geld ook écht naar ontwikkelingshulp gaat – daar wordt nog over onderhandeld – maar coalitiepartner PvdA en de ‘constructieve oppositiepartijen’ D66 en ChristenUnie zien het wel zitten om er extra geld voor vrij te maken, weet de krant.

Dat wordt een gezellig robbertje vechten tussen de VVD en de andere partijen. Het kan bijna niet anders of de liberalen moeten accepteren dat er op z’n minst een zak(je) met geld naar Ploumen gaat. En de VVD-kiezer? Die voelt zich opnieuw bedonderd door de partij die ze het vertrouwen gaf in 2012 om orde op zaken te stellen. Ach, na zoveel gebroken verkiezingsbeloften kan dit er ook nog wel bij, toch?