Spring naar de content

Stickergate blijkt envelopgate: Saoedi’s woedend om Tweede Kamer-envelopje

De Saoedi’s zijn woedend op Nederland. De steen des aanstoots betreft niet zozeer de anti-islamsticker van Geert Wilders als wel het feit dat hij die sticker stuurde in een envelop van de Tweede Kamer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Hoe kleinzerig kan een land zijn? Saoedi-Arabië is al een hele tijd boos op Nederland omdat Wilders een groene sticker met een anti-islamtekst rondstuurde naar iedereen die het maar wilde hebben. Althans, dat dachten we al die tijd. Maar nu blijkt het eigenlijk niet om de sticker te gaan, maar om de envelop waarin de sticker werd gestuurd.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wil graag zo snel mogelijk naar Riyad, Saoedi-Arabië afreizen om uit te leggen wat het standpunt van Nederland is inzake de sticker én de envelop. Timmermans tegen de Volkskrant: ‘Een van de dingen die ze enorm steekt is dat die sticker en de begeleidende brief in een envelop van de Tweede Kamer zijn bezorgd.’

Door het gebruik van de Kamer-envelop leek het net alsof de hele Tweede Kamer achter de sticker staat. Volgens Timmermans zijn de Saoedi’s daarom tot op het bot beledigd. ‘Er zijn enkele hardliners die dit echt niet zomaar over hun kant laten gaan. Als je mensen in hun wezen raakt, want zo voelen ze dat, door hun profeet en godsdienst belachelijk te maken en hun nationale symbolen te misbruiken, dan is er wel enig gesprek nodig.’

Nederland exporteerde in 2012 voor ongeveer 2,2 miljard euro naar Saoedi-Arabië, een fors bedrag. De vraag die vele Nederlanders echter terecht stellen is: als een orthodox-islamitisch land als Saoedi-Arabië – ‘een barbaars land dat het woord mensenrechten niet eens kan spellen,’ dixit Wilders – al op de teentjes is getrapt door een sticker in een Kamer-envelop gestuurd door een partij met 12 van de 150 zetels in het parlement, moeten wij dan überhaupt wel handel met ze willen drijven?