Fotoserie: anti-Fifa graffiti in Brazilië

Veel Brazilianen zijn boos. Heel boos. Ze vinden het onacceptabel dat de regering miljarden dollars spendeert aan het organiseren van het WK voetbal, terwijl er voor de problemen in eigen land nauwelijks geld lijkt te zijn.

Onder meer in São Paolo is er al door honderden mensen gedemonstreerd tegen de komst van het WK. Vorige maand nog – toen actievoerders luidkeels ‘Er komt geen WK’ door de straten scandeerden. Ze zien het geld dat de regering in het voetbal pompt liever besteed worden aan onderwijs (een vijfde van alle Brazilianen is analfabeet) en aan gezondheidszorg: dertien miljoen inwoners zijn op dit moment ondervoed en jaarlijks overlijden duizenden mensen door een tekort aan medische hulp.

Maar er zijn ook ‘stille protesten’. Overal in het land duiken bijvoorbeeld straattekeningen op: graffiti-kunstwerkjes die op ludieke wijze aandacht vragen voor de problemen in het land. Want laten we vooral niet vergeten dat er, achter alle pracht en praal van de voetbalstadions (hoewel die ook mensenlevens kostten), een wereld verborgen ligt waarvan wij het bestaan niet van willen lijken te weten.

wk3 wk2 wk1 wk5 wk6 wk7 wk8 wk9 wk10

(via)

Meer leuke content? Like ons op Facebook