Spring naar de content

Het gaat goed met onze Wilhelmus-kennis: 40 procent kent het eerste couplet!

Viva Hollandia van Wolter Kroes meeblèren kan de Nederlander als de beste voor de plaatselijke kroeg of op het Museumplein, maar een coupletje van de nationale hymne blijkt voor het grootste deel van Nederland problematisch.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Dat blijkt uit een onderzoek van de NS die concludeerden dat het eerste couplet slechts bij zo’n 40 procent van ons bekend is, en dat slechts 1 procent van de Nederlanders alle vijftien coupletten kent. (disclaimer: hoe de NS dit heeft gemeten en wat de spoorwegorganisatie bedoelt met ‘bekend zijn met het Wilhelmus’ wordt niet duidelijk gemaakt).

Klinkt heftig, maar feitelijk gaat het helemaal niet zo slecht. In 1998 kon slechts 14 procent van de Nederlanders het eerste couplet van het Wilhelmus namelijk meezingen, waar het in 1992 nog 42 procent was. Het gaat dus goed met de Wilhelmus-kennis kun je met een positieve inborst concluderen!

Over twee weken begint het WK Voetbal, waarbij we in ieder geval drie Wilhelmus-momentjes kunnen meepikken. Misschien is het maar beter dat we niet te ver in het toernooi komen, om een afgang in muzikaliteit te voorkomen. Of zullen we Viva Hollandia dan maar tot volkslied verheffen?