Spring naar de content

25 jaar na Tiananmen: slechts 15% Chinese studenten herkent foto van ‘tank man‘

Iedereen die op school heeft gezeten, of ouder is dan veertig, weet wel van het bloedig neergeslagen studententenprotest op het Chinese Tiananmenplein, op 4 juni 25 jaar geleden. Maar niet in China.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Er was destijds één jongeman zo moedig om pontificaal voor de oprukkende tanks te gaan staan, met slechts twee tassen in zijn handen. Die beelden uit 1989 gingen de wereld over. De ‘tank man’ werd hét symbool van het protest tegen de Chinese overheid.

De demonstraties van toen waren het grootste protest tegen het communistische regime sinds de machtsgreep van Mao Zedong en zijn Communistische Partij van China in 1949. Honderdduizenden Chinezen deden mee aan de acties. Het aantal doden als gevolg van het neerslaan van het protest wordt geschat op een paar duizend.

In het Westen is onderwijs over het protest op het Tiananmenplein, ook wel bekend als het Plein van de Hemelse Vrede, heel normaal. In China, waar het protest plaatsvond, juist niet. Sterker nog, de Chinese machthebbers proberen het protest weg te moffelen, te censureren, zodat niemand in het land kan weten dat het ooit is gebeurd.

Online worden alle verwijzingen naar ‘Tiananmen’ steevast door de staatscensor verwijderd. Google is voor de meeste Chinezen niet bereikbaar (met uitzondering van de slimmeriken die een omweg weten te vinden), de Chinese karakters voor 4 en 6, die verwijzen naar de vierde juni, worden allemaal van sociale media verwijder,d en de Chinese versie van Wikipedia, Baidu Baike, doet net alsof het hele jaar 1989 niet bestaat.

Die censuur blijkt enorm succesvol, want slechts 15 procent van de Chinese studenten in Peking herkent het beeld van de ‘tank man’ op het Tiananmenplein, volgens het boek The People’s Republic of Amnesia. Een schokkend cijfer, en dat nog wel in de stad waar het protest plaatsvond. On ons geheugen even op te frissen, hierbij nog maar eens de beelden van de heldendaad van ‘tank man’ op 4-6-1989:

Onderwerpen