Spring naar de content

Telegraaf-columnist maakt gehakt van onderzoek Oxfam Novib

Het is sinds Piketty helemaal hot om iets te vinden van de vermogensverschillen in Nederland en de wereld. Maar dan moet zo’n mening wel ergens op gebaseerd zijn natuurlijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Het lijkt wel alsof het nergens anders meer over gaat in het nieuws, op de opiniepagina’s van de kranten en op internet: ongelijkheid in de verdeling van vermogen. Dat komt door het populaire boek van Fransman Thomas Piketty.

Piketty heeft volgens sommigen het belangrijkste economische boek na Karl Marx’ Das Kapital geschreven. Volgens anderen heeft hij veel cijfers voor zijn boek bijeengeraapt en op één hoop gegooid, waardoor we uiteindelijk niets met het boek kunnen. Kortom, de meningen zijn nogal verdeeld.

Hoe het ook zij, ontwikkelingshulporganisatie Oxfam Novib dacht even mee te kunnen liften op de Piketty-golf. De club dacht de popie jopie uit te kunnen hangen met een eigen onderzoek naar de verdeling van vermogens in Nederland. En die verdeling zou helemaal uit balans zijn, constateerde Oxfam Novib. Een schande natuurlijk, dat hardwerkende Nederlanders meer geld verdienen dan mensen die liever op de bank blijven hangen.

Citaat uit het onderzoek: “Nederland kent nu een even grote vermogensongelijkheid als Polen en de Verenigde Staten. De 5 rijkste families in Nederland bezitten samen zo’n 32,5 miljard euro, bijna evenveel als de 3,2 miljoen armste Nederlanders samen.” Helaas blijkt het een belachelijk onderzoek, aldus de financieel journalist en columnist van De Telegraaf Martin Visser.

In een video laat Visser, die voorheen voor het Financieel Dagblad werkte, werkelijk geen spaan heel van het onderzoek van Oxfam Novib naar de vermogensverschillen. Visser citeert uit het onderzoek van de club: “Slechts in notoir ongelijke samenlevingen zoals laat middeleeuws Italië werd dit niveau bereikt.” Oftewel, Oxfam vergelijkt de situatie van nu in Nederland met die van Italië uit de late middeleeuwen. “Bizar,” aldus Visser. Ook zien hoe Visser totaal gehakt maakt van het Oxfam-onderzoekje? Dat kan bij Telegraaf TV.