Spring naar de content

Waarom Google uw gevoelige gegevens wel/niet zou moeten verwijderen  

Stel, u heeft uw huis 15 jaar geleden gedwongen moeten verkopen wegens hoge schulden. Inmiddels gaat het u weer een stuk beter, maar zodra mensen uw naam invoeren op Google, verschijnt in de zoekresultaten een reeks krantenartikelen over die vervelende periode. Niet prettig om telkens mee geconfronteerd te worden, waarschijnlijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Bovenstaand voorbeeld was het concrete geval voor een Spanjaard. Hij spande vervolgens een proces aan tegen Google om zijn gegevens te laten verdwijnen en het Europese Hof voor Justitie gaf hem vorige maand gelijk. Een overwinning van de privacy of  het manipuleren van de werkelijkheid?

Merkwaardig
Vint Cerf, ‘vader van het internet’ en (jawel) momenteel werkzaam als adviseur bij Google, vindt het recht om vergeten te worden ‘merkwaardig’. Hij meent dat de index van de zoekmachine een afspiegeling moet zijn van wat er op internet te vinden is. Dat zei hij maandag tijdens het debat Google Big Tent in Amsterdam. “Door links te verwijderen klopt wat je in de spiegel ziet niet meer met de werkelijkheid.”

Volgens het Europese Hof gaat het echter niet alleen om de resultaten van een zoekactie, maar vooral om de rangschikking daarvan. Zo kan gevoelige, minder prettige informatie een stuk hoger komen te staan in de presentatie van de zoekresultaten, ook al zijn die gegevens verouderd en niet meer relevant. Daarom moeten de activiteiten van Google onder regels van de EU vallen, vindt het Hof.

Onthouden wat er vergeten moet worden
Vint Cerf gelooft echter niet dat links verwijderen de juiste beslissing is. Het is het beter om de bron aan te pakken, niet de verwijzingen daarnaar, meent hij. Ook noemt hij het vreemd dat Google nu moet onthouden wat er vergeten moet worden. “We verzamelen links en moeten vervolgens bijhouden welke we niet mogen laten zien.”

Als u gevoelige informatie van Google wil laten verwijderen, kunt u hier een formulier invullen.

Onderwerpen