Spring naar de content

Kunstenares exposeert vagina in Musée d’Orsay

Deborah de Robertis, een beeldend kunstenares uit Luxemburg, heeft donderdagmiddag in het Parijse Musée d’Orsay ten overstaan van een geschokt publiek haar vagina geëxposeerd bij een schilderij van Gustave Courbet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Op het betreffende doek uit 1866, getiteld ‘L’Origine du Monde’ (De oorsprong van de wereld), ligt een vrouw wijdbeens op een laken. Het onderwerp van het schilderij is haar behaarde vagina.

Applaus en politie
Getuigen verklaarden dat De Robertis in een korte gouden jurk de zaal binnenkwam, waarna ze wijdbeens plaatsnam op de grond voor het doek. Ze doopte haar performance ‘Le miroir de l’origine’ (De spiegel van de oorsprong). YouTube haalde een filmpje ervan snel offline, maar naar verluidt was erin te zien hoe een bewaker De Robertis vroeg om te stoppen met haar actie. Toen ze dit niet deed ging hij voor haar staan, waarop een aantal mensen applaudisseerde. Het museum liet de zaal ontruimen, waarna De Robertis werd overgedragen aan de politie.

Behalve Courbet legden onder meer Leonardo da Vinci, Egon Schiele en Marcel Duchamp zich toe op natuurgetrouwe weergaves van de vagina. Ook een van de oudst bekende rotsgravures, daterend van 35.000 voor Christus en gehuisvest in de Vallei van Vézère in de Dordogne, is een afbeelding van het vrouwelijke geslachtsdeel.

courbet2 courbet