Spring naar de content

Waarom een beslissing nemen zo moeilijk is

Een eiwit bepaalt hoe lang we erover doen om een beslissing te nemen. Tenminste, dat is zo bij vliegen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Net als wijzelf, hebben ook vliegen het soms lastig om een beslissing te nemen. En omdat het wat moeilijker werken is met mensen, hebben onderzoekers het onderliggende mechanisme van het beslissingsproces bij vliegen bestudeerd. Eerst leerden Shamik DasGupta en zijn collega’s van Oxford University de vliegen om weg te vluchten voor een bepaalde concentratie van een geurstof. Vervolgens gingen ze experimenteren met die concentratie. In verschillende kamertjes brachten ze de geur in een sterke of een verwaterde versie aan, en vervolgens lieten ze daar vliegen in los, terwijl ze hen chronometreerden. Was de geurstof in de juiste concentratie aanwezig, dan vlogen de beestjes onmiddellijk weg. Was dat moeilijk te bepalen, dan spendeerden de vliegen veel meer tijd in de kamer.

Vervolgonderzoek wees uit dat het eiwit FoxP betrokken is bij de snelheid en de accuraatheid van het beslissingsproces. Als de onderzoekers vliegen genetisch modificeerden zodat het gen dat codeert voor FoxP defect raakte, duurde het veel langer voordat de vliegen een beslissing konden nemen.

Bij mensen worden defecten in FoxP gelinkt met problemen met cognitieve ontwikkeling, motorische controle en taal. De onderzoekers opperen in Science dat tijd de gemeenschappelijke factor kan zijn tussen deze problemen en het beslissingsproces.

(c) EOS Wetenschap

Onderwerpen