Spring naar de content

De zes beste D-Dayfilms (en hun trailers)

Het is vandaag precies zeventig jaar geleden dat de stranden van Normandië door zo’n 130.000 geallieerde (Amerikaanse, Britse en Canadese) soldaten op de Duitsers heroverd werden. De nazi’s waren op dat moment al aan het verliezen in Oost-Europa en twee dagen daarvoor was Rome veroverd. 6 juni 1944 zou voor altijd bekend staan als D-Day, en een vrijwel eindeloze inspiratie blijken voor een groot aantal films over deze grootste amfibische invasie aller tijden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Onderstaande films zijn daar voorbeelden van en omdat de Nederlandse televisiezenders vanavond geen enkele D-Day film uitzenden, bij deze een top 5 films die u vanavond wellicht kunt ‘huren’:

1. The Longest Day (1962)
Een absolute klassieker waarin het verhaal vanuit zowel geallieerd als Duits perspectief verteld wordt. Geeft de gevechten accuraat weer en er wordt veel gebruik gemaakt van waargebeurde verhalen; bijvoorbeeld de klikkers die Amerikaanse soldaten meekregen om vriend van vijand te onderscheiden en het verhaal van de ongelukkige parachutist die in een kerktoren landde.

2. Saving Private Ryan (1998)
Geregisseerd door Steven Spielberg en met een sterrencast met onder andere Tom Hanks, Vin Diesel en Matt Damon, laat deze versie van de landing op de stranden van Noord-Frankrijk weinig aan de verbeelding over. Kijkers met een ietwat zwakke maag zullen met name het eerste half uur van de film veelal met de ogen dicht zitten. Maar buiten alle rondvliegende ledematen is Saving Private Ryan een geweldig spektakel over loyaliteit en heldenmoed.

3. The big red one (1980)
Film uit 1980 die de vier jonge soldaten Griff, Zab, Vinci en Johnson volgt. Zij dragen allen de ‘Big Red One’, het teken van de elite-eenheid van de stoottroepen binnen het Amerikaanse leger. Samen met hun sergeant worden ze naar Noord-Afrika, Sicilië en uiteindelijk naar de stranden van Normandië gestuurd.

4. Band of Brothers (2001)
Technisch gezien is deze tiendelige serie geen film, maar in een rijtje met kwaliteits-verfilmingen van dit keerpunt in de recente geschiedenis mag het toch niet ontbreken. Geregisseerd door Saving Private Ryan-ster Tom Hanks volgt deze serie de Amerikaans 101st Airborne division (met Friends-grapjurk David Schwimmer in een serieuze rol als kapitein) van hun training in Amerika naar het Adelaarsnest van Adolf Hitler.

5. Ike: countdown to D-Day (2004)
Waar eerder genoemde films vooral een getrouw beeld van de landing op de stranden en de directe nasleep daarvan laten zien, speelt Ike: countdown to D-Day zich vooral af tijdens de 90 dagen vóór het begin van de militaire operatie, om precies te zijn vanuit het perspectief van generaal Eisenhower.

6. Inglourious Basterds (2009)
Vooruit, nog eentje dan. Wie niet al te veel op heeft met historische accuratesse en subtiliteit kan dit spektakel zeker waarderen. Geregisseerd door Quentin Tarantino en in de vorm van een ouderwetse ‘spaghetti-western’ gestoken volgt de kijker de ‘Basterds’, een groep Joodse Amerikanen die vlak voor D-Day achter de linies in bezet Frankrijk gedropt worden om de Duitsers angst aan te jagen. Strict gezien dus geen D-dayfilm, maar daarom niet minder spectaculair.

Onderwerpen