Spring naar de content

Waarom Lodewijk Asscher het verdrag met Marokko niet gaat opzeggen

Het kabinet wil een verdrag met Marokko opzeggen als het land niet meewerkt met het verlagen van de uitkeringen. Het klinkt stoer, maar het gaat nooit gebeuren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Dankzij het verdrag kan Nederland de uitkeringen voor mensen die in Marokko wonen niet verlagen, terwijl het leven daar veel goedkoper is dan hier. Een doorn in het oog van veel Kamerleden. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher staat echter niet te springen om dat verdrag met Marokko op te zeggen.

Asscher herhaalde zijn standpunt vorige week nog in een debat in de Tweede Kamer dat hij geen plannen heeft om het op te zeggen, omdat het dan moeilijker wordt te controleren op fraude in het land. “Niet verstandig,” aldus de vicepremier van PvdA-huize. Coalitiepartner VVD had juist een motie ingediend om het verdrag met Marokko wél op te zeggen.

Nu wordt Asscher alsnog gedwongen een fermer standpunt in te nemen. Een deel van de coalitie, bestaande uit Asscher, Diederik Samsom en Halbe Zijlstra kwam gisteren bijeen voor overleg. Gezamenlijk hebben ze besloten Marokko te dreigen met opzegging van het verdrag, schrijft De Telegraaf vanochtend. Als Marokko de verlaging niet toestaat tijdens de besprekingen in september van dit jaar, dan gaat het verdrag alsnog zonder pardon de prullenbak in.

De kans dat dat gebeurt is vrijwel gelijk aan nul. Marokko heeft er geen enkel belang bij om het zover te laten komen en Asscher staat niet te trappelen om ruzie te maken met Marokko door het verdrag met het land op te zeggen. Na de zomer komen beide partijen vast met een slim compromis. En het dreigement dan? Ach, dat is gewoon stoere taal van het kabinet, niets meer en niets minder.