Spring naar de content

Overzicht: de grootste zomerhits van de afgelopen decennia

Menig artiest en muziekproducent sleet dit voorjaar in de opnamestudio, werkend aan de ultieme zomerhit. Het moet catchy, het moet sexy en bovenal 'voor iedereen' zijn. En natuurlijk moet het irritatie wekken zo eind augustus, waardoor het publiek er in de nazomermaanden over blijft praten. Vooralsnog lijkt de zomerhit van 2014 nog niet geboren, maar wat maakt een zomerhit nu een zomerhit? We nemen u mee terug in de tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Los de Rio, Soca Boys, Lou Bega, Safri Duo en Jody Bernal zijn namen die we zelden meer horen, maar wanneer wat dat wel doen is een ohja-reflex onontkoombaar. Niet heel gek, aangezien hun stemgeluid ergens in de afgelopen twee decennia onze bloedhete auto's vulden en hun gezicht onze tv-schermen 'sierden'.

Tijd voor nostalgie, tijd voor een terugblik. Herinnert u zich deze nog?


1993, het jaar dat Spanje een stigma opliep waar geen flamenco tegenop kan.

 


En de zomer van 1999, waarin de Monica's, Rita's, Tina's, Sandra's, Mary's en Jessica's van onze wereld werden bezongen als godinnen.

 


Ach. Anders had hij ook nooit van de duikplank gemogen bij SBS.

 


En in 2002 werden we opgeschikt. Door drie meiden die we associeerden met tomatenketchup en ons massaal aan het dansen kregen. En aan het zingen (wát weten we twaalf jaar later nog steeds niet).

 


En kennen we de drie Moldavische jongens op het treurig geanimeerde vliegtuig nog? Een grappig weetje: de titel schijnt te betekenen 'Liefde onder de lindeboom'.

 


De fabrikant van het gelijknamige drankje zal de heren Guillermo en Tropical Danny wel dankbaar zijn geweest. Uiteindelijk stond het nummer 'Toppertje' twee weken op nummer één in de Nederlandse Top 40.

 


Een zomerhit scoor je door te zingen over de zomer, dat begreep ook Kid Rock.

 


En de hit van afgelopen zomer dan, van de o zo succesvolle maestro Stromae.

Een lijst van alle zomerhits van de nineties, zero's en afgelopen vier jaar vindt u hier:

Onderwerpen