Spring naar de content

Bijzonder: Franse kunstenaar JR wekt Parijs' mausoleum tot leven

Het Parijse Panthéon, in de achttiende eeuw gebouwd als kerk maar later in gebruik genomen als mausoleum voor Franse grootheden als Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Émile Zola en Victor Hugo, zal tijdens grondige restauratiewerkzaamheden gesierd worden door de gezichten van duizenden springlevende mensen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

De Franse overheid raakte geïnspireerd door het kunstproject Inside Out waarmee de Franse fotograaf JR sinds 2011 de wereld over trekt. Het idee van het project is dat mensen van over de hele wereld, met hun zelfportret dat op posterformaat wordt geprint, bijdragen aan één groot kunstwerk. Al meer dan 200.000 mensen uit 112 landen deden mee.

4160 gezichten
JR werd gevraagd om tijdens de restauratie zowel de binnen- als buitenkant van het Panthéon te voorzien van duizenden portretten. Hij maakte een website waarop mensen zelf hun foto konden uploaden, en fotografeerde mensen in een mobiel fotohokje bij negen monumenten in Parijs.

Uit een immense hoeveelheid portretten koos hij de meest expressieve types, 4160 in totaal. Daarmee behing hij de steiger aan de buitenkant van het gebouw, maar ook de vloer en het plafond aan de binnenkant. Voltaire en vrienden zijn in goed gezelschap.

mauso1 mauso2 mauso3 mauso4
mauso6 mauso7

 

mauso10 mauso9 mauso8

Foto's via Huffington Post en artnet.com