Spring naar de content

App geeft prijs bruid aan: grap of seksisme?

Iedereen denkt dat hij of zij onbetaalbaar is en dat is natuurlijk ook zo. Maar in sommige landen worden bepaalde ‘goederen’ nu eenmaal in geld uitgedrukt, zelfs je aanstaande vrouw. In Nigeria is nu een app gelanceerd waarmee de bruidegom precies kan berekenen hoeveel zijn bruid waard is. En heeft voor heel wat opschudding gezorgd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

De Bride Price app berekent de waarde van de gebruiker op basis van de antwoorden op een reeks vragen, variërend van de lengte en gewicht, de vorm van de benen en de kookkunsten. Een potentiële bruid kan dat zelf doen, of iemand anders kan de informatie nodig hebben. Een vrouw kan wel 60 procent in waarde dalen als ze een ‘Mama Ronke’ is, de zwaarste gewichtsklasse, terwijl ‘sexy gebogen benen’ zoals die van Beyoncé de prijs weer flink opdrijven.

bride-price640

Ook maakt de app gebruik van controversiële termen als ‘halfbloed’, waardoor een dame ruim 225 euro meer waard is. Ook als in het antwoord Lupita gebruikt wordt, naar de Keniaanse actrice Lupita Nyong’o, die voor haar rol in de film 12 Years A Slave een Oscar won, gaat de prijs omhoog. Wanneer alles is ingevuld verschijnt er een pop-up met “Please wait, the elders are consulting,” waarna de prijs wordt onthuld.

De app is ontwikkeld door een Nigeriaans reclamebureau. Bedenker Editi Effiong zegt dat Bride Price echter bedacht is als grap “die verkeerd begrepen kanen worden door mensen buiten Afrika”. Hij voegt toe: “We wilden iets bedenken dat de aandacht zou opwekken en waarmee we data konden vastleggen.” Er mogen dan mensen zijn die Bride Price als iets ludieks zien, er wordt veelal verontwaardigd op gereageerd en gezien als een ernstige schending van de rechten van de vrouw. Er is zelfs een petitie gestart om de app te laten verwijderen.

Editi640

(Foto via Anakle.com)

Hoewel er veel kritiek is, delen veel mensen de app via twitter.

prijs640

Volgens Effiong is het allemaal een storm in een glas water. Hij vertelt aan CNN dat het een inside joke is. “Tijdens een weekend organiseerden we een feestje voor mijn voormalige baas, die net gezakt was voor zijn PhD. Nigerianen zijn enkele van de best opgeleide mensen in de wereld. Maar wij Nigerianen, we nemen onszelf niet al te serieus.”

Onderwerpen