Spring naar de content

De Taj Mahal krijgt (weer) een moddermaskertje

Vraag een willekeurig persoon om een uniek bouwwerk in India op te noemen en de kans is groot dat het antwoord ‘de Taj Mahal’ luidt. Het 17de eeuwse, volledig symmetrische mausoleum spreekt enorm tot de verbeelding. Oorspronkelijk gebouwd uit liefde voor de overleden (derde) vrouw van mogol-keizer Shah Jahan, vergapen jaarlijks miljoenen bezoekers zich aan het maagdelijke witte, marmeren gebouw.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Hoewel, maagdelijk wit? Door de al maar toenemende luchtvervuiling in India wordt de Taj Mahal steeds geler van kleur. Dat kan zo niet langer, vindt men, en de oplossing om het bouwwerk weer sneeuwwit te krijgen is welhaast lachwekkend: de Taj Mahal krijgt een moddermasker.

De behandeling wordt uitgevoerd door een team van archeologen. Het verhaal gaat dat het gemodelleerd is naar voorbeeld van een traditionele schoonheidsbehandeling van Indiase vrouwen, genaamd ‘Multani Mitti’. Het gehele buitenoppervlak van de Taj Mahal zal bedekt worden in een laagje modder van zo’n twee millimeter dik.

Uit het verleden blijkt deze misschien onorthodoxe aanpak wel te werken. Het is namelijk de vierde keer dat het gebouw op deze manier onder handen genomen wordt. In 1994, 2001 en 2008 werd eenzelfde operatie uitgevoerd en duurde het twee maanden om de gehele Taj Mahal te bedekken.

Wanneer de modder opgedroogd is wordt deze over het gehele gebouw zorgvuldig afgeborsteld met zachte nylon kwastjes en gedestilleerd water. De smog-vlekken vallen zo samen met de opgedroogde modder van het gebouw af.

Onderwerpen