Spring naar de content

Rol uw baby door de kattenpoep: dat is goed voor hem/haar

Goed nieuws voor viespeuken! Recent onderzoek wijst uit dat zuigelingen die worden blootgesteld aan huidschilfers, ziektekiemen en andere ranzigheid minder kans hebben op allergieën en astma.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Alleen in het eerste levensjaar
Sterker nog: baby’s die voor hun eerste verjaardag in aanraking komen met dergelijke stoffen hebben er meer profijt dan last van. Bij kinderen die ná hun eerste levensjaar in aanraking komen met de stoffen is dat juist omgekeerd. Voor hen is de viezigheid eerder schadelijk. Het Amerikaanse John Hopkins instituut deed onderzoek naar de immuunsystemen van pasgeborenen en kwam met deze verrassende conclusies.

“Het was het omgekeerde van wat we vooraf verwacht hadden”, zegt hoofdonderzoeker Robert Wood over de resultaten. “Natuurlijk willen we het niet aanmoedigen dat mensen hun kinderen laten opgroeien in vervuilde huizen, maar uit onze gegevens blijkt dat het ook helemaal niet gezond is voor een kind om in een té schoon huis op te groeien”.

Immuniteit tegen allergieën
Generaties lang werd geloofd dat baby’s het best opgroeien in een zo hygiënisch mogelijke omgeving. Een eerder onderzoek wees echter al eens uit dat kinderen die opgroeien op een boerderij minder vaak een allergie opliepen. Dat was voor het wetenschappelijke team van Robert Wood de aanleiding om eens te kijken wat de invloed van onder meer modder, huidschilfers en (dieren-)uitwerpselen was op de gezondheid van pasgeborenen. En inderdaad: baby’s blijken wel degelijk een bepaalde mate van immuniteit op te bouwen door deze viezigheid.

Of het ook goed voor uw zuigeling is om hem mee te nemen naar de Taj Mahal, is nog niet onderzocht.

Onderwerpen