Spring naar de content

Wie helpt Geert aan een goede loodgieter?

Niks is fijner dan smullen van uitgelekte interne correspondentie. Stiekem meelezen in documenten die niet voor jouw ogen bestemd zijn, een inkijkje krijgen in hoe het er achter de schermen aan toegaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Maar het idee is wel dat het af en toe gebeurt. Een relletje rond Gordon is leuk, maar elke week een nieuw relletje gaat vervelen en irriteren. Het Gordon-effect trad vanochtend op bij het lezen van de zoveelste uitgelekte interne correspondentie van de PVV, ditmaal in De Telegraaf. Het wordt nu écht tijd voor een goede loodgieter bij de partij van Geert Wilders, dunkt ons. Een (vast niet volledig) overzicht van nog geen half jaar PVV-lekken – onze onthullende interviews met uitgetreden PVV’ers niet meegerekend:

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Geert Wilders probeert te voorkomen dat PVV-leden zich te kritisch uitlaten over Rusland. Dat blijkt uit e-mailverkeer binnen de Tweede Kamerfractie, dat in het bezit is van deze krant.
10 juni 2014, De Telegraaf

Recentelijk bleek bovendien dat Wilders zich in interne correspondentie, in bezit van deze krant, negatief uitliet over fractiesecretaris Martin Bosma en Kamerlid Dion Graus.
31 mei 2014, NRC Handelsblad

Wilders vreesde negatieve publiciteit voor de PVV. Hij maande partijgenoten behoedzaam met Bosma om te springen. “Wees svp voorzichtig met mb,” mailde hij. Toen najaar 2013 bleek dat uitgeverij Prometheus/Bert Bakker het boek niet uit wilde brengen, mailde Wilders een partijgenoot dat hij dit ‘geweldig nieuws’ vond. In het manuscript, in bezit van deze krant, betrekt Bosma de stelling dat ‘links’ van plan is ‘de Europese bevolking van Nederland’ in dezelfde minderheidspositie te brengen (‘voor de leeuwen te gooien’) als blanke Afrikaners overkwam na het einde van de apartheid.
20 mei 2014, NRC Handelsblad

Fraai is het beeld niet dat opstijgt uit de interne documenten in handen van deze krant. De onschuldige mail van Van Beek leidt tot de furie van Wilders. De Facebookpagina gebruikt een Germaans lettertype en een nogal fascistisch ogende foto.
16 mei 2014, Algemeen Dagblad

EU-hater Geert Wilders wilde als lijsttrekker van de PVV de Europese verkiezingen in. Hij was bang dat anders zijn achterban op 22 mei niet zou gaan stemmen. Uiteindelijk zag hij van zijn plan af, omdat hij ‘in principe’ niet naar Brussel wil. Dat blijkt uit interne documenten van de PVV in handen van deze krant.
16 mei 2014, Parool

Interne documenten, in bezit van deze krant, bieden een inkijkje in de manier waarop deze partij in zwaar weer zoekt naar betrouwbare politici. In de aanloop naar de provincialestatenverkiezingen van maart 2015 verschijnen in heel Nederland lokale klasjes voor nieuw talent.
27 maart 2014, de Volkskrant

Tot meer is de PVV niet in staat. Grote manifestaties lopen steevast stuk op geldgebrek en interne stress, blijkt uit interne correspondentie in handen van deze krant. PVV-Kamerleden krijgen geen ondersteuning als ze eropuit worden gestuurd.
17 maart 2014, Parool

Dit blijkt uit interne correspondentie van de PVV. Van Klaveren, vaak gezien als het grootste politieke talent van de PVV, heeft eerder intern ontkend dat hij plannen had voor een opstand tegen Wilders. Dit nadat deze krant daar vorig jaar september over schreef.
8 maart 2014, NRC Handelsblad

Het beeld dat opstijgt uit e-mails uit de tijd van de laatste verkiezingscampagne in 2012 is minder idyllisch. De interne correspondentie is via Haagse bronnen in handen gekomen van deze krant. De PVV-leider beschuldigt Agema daarin van ondermijnend gedrag en achterbaksheid.
8 februari 2014, Algemeen Dagblad

Onderwerpen