Spring naar de content

Nederland is hét belastingparadijs voor de VS

Tussen van oudsher beruchte belastingparadijzen als Bermuda en de Kaaimaneilanden mag Nederland misschien wat onbelangrijk lijken. Maar niets is minder waar: de Fortune 500, de vijfhonderd grootste Amerikaanse ondernemingen, stalde in 2010 maar liefst 127 miljard dollar in Nederland, en daarmee zijn we veruit de populairste bestemming.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Ook wat betreft het aantal bv’s van multinationals wint Nederland het ruimschoots van grote concurrenten als Singapore en Hongkong. Van de Fortune 500 heeft 48 procent één of meer bv’s in Nederland. Dat blijkt uit een vorige week gepubliceerd rapport, uitgevoerd door de twee Amerikaanse organisaties Citizens for Taks Justice (CTJ) en Public Interest Research Group (PIRG).

Meningen verdeeld
Is dat erg, zo’n belastingparadijs zijn? Daarover zijn de meningen verdeeld. In april nam de Tweede Kamer een motie aan waarin werd gesteld dat belastingparadijs-Nederland moet worden aangepakt. Er zou onder andere te weinig belasting worden geheven op ‘bedrijven die hier niets doen, maar alleen maar hun geld langssluizen’.

Volgens het ministerie van Financiën zitten Amerikaanse bedrijven echter niet alleen in Nederland om fiscale redenen, maar zijn ze ook daadwerkelijk actief met productiebedrijven, hoofdkantoren en distributiecentra die goed zijn voor duizenden banen. Dit verklaart echter slechts een klein deel van de 127 miljard uit het rapport van CTJ en PIRG.

Nederland is populair omdat het met heel veel landen verdragen heeft gesloten tegen dubbele belastingheffing. Ook wordt hier geen belasting geheven op royalties, zoals inkomsten uit de exploitatie van merken.

Kopieren
Staatssecretaris Wiebes van Financiën is bang dat Nederland zijn voorsprong zal kwijtraken. Toen koffieketen Starbucks in april bekendmaakte zijn hoofdkantoor uit Nederland over te brengen naar Londen, stelde de staatssecretaris dat Engeland bezig was Nederlands fiscale voortreffelijkheden te kopiëren.

Inmiddels heeft de Europese Commissie zich ook gebogen over de Nederlandse belastingfaciliteiten. Mogelijk zal de Commissie woensdag al besluiten een onderzoek in te stellen.